Gå til sidens hovedinnhold

Saddam sprakk i avhør

Iraks eks-diktator Saddam Hussein skal i avhør ha lagt kortene på bordet og fortalt USA om sine våpenprogrammer.

Saddam Hussein ble pågrepet 13. desember i Tikrit, der han skjulte seg i en underjordisk hule.

Leter etter penger
Mandag sier en talsmann for irakiske styresmakter at eks-diktatoren nå skal ha gitt etter for presset gjennom flere avhør. Han skal blant annet ha fortalt hvem som skjuler pengene som han tok beslag i mens han var Iraks president. Dette kan dreie seg om så mye som 40 milliarder dollar.

- Saddam har oppgitt navnene på dem som disponerer pengene og han har også navngitt dem som har informasjon om utstyr og våpenlagre, sier Iyad Allawi, som er ett av medlemmene i det USA-oppnevnte styringsrådet, til London-avisen Asharq al-Awsat, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Styringsrådet leter etter verdipapirer for 40 milliarder dollar som Saddam tok beslag i da han satt ved makten og som har blitt satt inn i oppdiktede selskaper i Sveits, Japan, Tyskland og i andre land, sier Allawi.

Styringsrådet har også bedt internasjonale advokatfirmaer om hjelp til å spore pengene.

Avhøres om terror-grupper
Ifølge Allawi avhøres Saddam om mulige forbindelser med militante grupper som annet al-Qaida.

- Avhørerne fokuserer på forholdet mellom ham og terrororganisasjoner, og på utbetalinger til grupperinger utenfor Irak, sier Allawi.

Det er fortsatt ikke brakt klarhet i om det var eks-diktatoren som sto bak de mange bakholdsangrepene mot amerikanske soldater i Irak.

211 amerikanske soldater er blitt drept i slike angrep siden krigen ble erklært over 1. mai i år. Pågripelsen av Saddam har imidlertid ikke satt en stopper for motstandskreftene i landet.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus