Gå til sidens hovedinnhold

Saddam trodde ikke på angrep

En selvsikker Saddam Hussein var så overbevist om at Irak ikke vil bli angrepet at han utgrupperte hæren for å slå ned indre opprør framfor å forberede et angrep utenfra.

Det sier tidligere offiserer og tjenestemenn i det irakiske regimet.

Klassifiserte referater fra avhør av fremtredende fengslede irakere viser at Saddam i verste fall så for seg bombeangrep fra lufta. Han regnet ikke med at slike angrep ville være en trussel mot regimet i Bagdad, skriver avisen The New York Times.

Trodde på angrep fra Jordan
En rapport fra avhørene som ble utarbeidet for det amerikanske forsvarsdepartementet og er datert 26. januar, viser også at Saddam regnet med at et eventuelt bakkeangrep vill komme fra jordansk territorium. De amerikanske styrkene rykket i stedet over grensen fra Kuwait under invasjonen i mars i fjor.

Den amerikanske rapporten oppsummerer avhørene og fastslår at den paranoide indre makteliten i Bagdad gravde sin egen grav fordi den var helt ute av takt med virkeligheten.

Medlemmene av den indre sirkelen rundt Saddam løy for presidenten og hverandre om blant annet Iraks militære evner til å motstå et angrep.

Amerikansk feilvurdering
Men rapporten viser også at det amerikanske forsvaret feilvurderte deler av sin egen propagandakampanje i Irak før invasjonen. Forsøket på å ringe irakiske ledere og slippe flygeblader over innbyggerne for å vinne dem over på USAs side ga ingen merkbare resultater, viser rapporten.

Oppringningene fikk likevel en viss virkning fordi irakerne trodde de ble oppringt av Saddams egne menn i en "lojalitetstest". Amerikanerne som ringte, snakket så perfekt arabisk at irakerne trodde de ble oppringt av personer i Saddams eget maktapparat i Bagdad.

(NTB)

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter