RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Saddam vil ikke samarbeide

Sist oppdatert:
Stikk i strid med hva amerikanske talsmenn først hevdet, har Saddam Hussein til nå vært lite samarbeidsvillig under avhørene.

Amerikanernes militære øverstkommanderende i Irak, general Ricardo Sanchez, hevdet søndag at Saddam var "svært så samarbeidsvillig og uttalt seg villig vekk" etter arrestasjonen.

Amerikanske etterretningskilder i Irak, som har hatt tilgang til avskriftene fra avhørene av den tidligere diktatoren, hevder det motsatte.

– Han har ikke vært særlig samarbeidsvillig, sier en etterretningskilde til Time Magazine. USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld bekreftet opplysningene.

– Han har ikke vært villig til å snakke, sa Rumsfeld til fjernsynsstasjonen CBS søndag kveld. Rumsfeld betegnet likevel Saddam som "føyelig eller resignert".

Celle på flyplass
Etter pågripelsen i en kjeller utenfor Tikrit lørdag kveld, ble Saddam ifølge Time flyttet til en celle på den internasjonale flyplassen utenfor Bagdad, en flyplass som tidligere bar hans eget navn.

Der avslo han ifølge Times kilder å svare på selv enkle spørsmål, men sparte derimot ikke på retorikken.

Spørsmål som "hvordan har du det" ble besvart med " jeg er trist fordi mitt folk er i lenker", forteller Times etterretningskilde.

Avviser våpenanklage
Saddam nektet også for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, slik USA hevder og benyttet som argument for å invadere Irak.

– Nei, selvsagt ikke. Dette er noe USA har funnet på for å kunne gå til krig mot oss, skal Saddam ha svart.

Times etterretningskilder tviler på om Saddam vil bidra med særlig ny informasjon under avhørene.

– Det vil overraske meg om han gir oss informasjon, sier en kilde, som viser til at andre høytstående medlemmer av det gamle regimet også har vært svært ordknappe under avhør.

Ble angitt
Ifølge Time holdt Saddam Hussein på å unnslippe lørdagskveldens amerikanske raid mot en avsidesliggende landsby utenfor Tikrit.

Soldatene fant ingen spor etter den tidligere diktatoren før en av innbyggerne pekte ut en liten bygning og tok dem med ned i kjelleren. Saddam er der, skal mannen ha sagt, og pekte mot en provisorisk murvegg.

Først etter å ha gravd en åpning kunne soldatene trekke den tidligere irakiske lederen ut fra skjulestedet.

– Han så ut som en uteligger på en busstasjon, sier en amerikansk kilde til Time.

Viktige dokumenter
Foruten en koffert med 5 millioner kroner i dollarsedler, to automatgevær og en pistol, fant de amerikanske soldatene også en dokumentmappe som inneholdt brev fra en av lederne for den irakiske motstandsbevegelsen i Bagdad.

Ifølge Times etterretningskilder inneholdt brevet også navnene på flere andre motstandsledere, og kan derfor bli til stor hjelp for den amerikanske okkupasjonsstyrken.

– Endelig kan vi fastslå om Saddam var hjernen bak, eller ikke. Har vi virkelig kappet hodet av slangen, eller var han bare en idiot som gjemte seg i et hull i bakken, sier en av Times kilder.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere