RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saddam vil til Sverige

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Iraks tidligere diktator Saddam Hussein ønsker å bli benådet og få komme til Sverige i eksil.

- Vi ønsker at han skal benådes og få leve i eksil, for eksempel i Sverige, sier Saddam Husseins advokat Giovanni di Stefano til Aftonbladet.

I går møtte han representanter for den irakiske regjeringen for å legge fram en søknad om benådning. I søknadene blir også spørsmålet om et mulig eksil-land tatt opp.

- Man kan be om nåde uansett om man er skyldig eller ikke skyldig i anklagene. I Saddams tilfelle er anklagene bare skittprat, hevder di Stefano.

Folkemord
Iraks tidligere diktator er tiltalt på sju punkter. Blant anklagepunktene er brudd på menneskerettighetene og folkemord.

Giovanni di Stefano innrømmer at kurdere ble gasset, men hevder det ikke er bevist at Saddam sto bak.

- Nervegassen var verken produsert i Irak, importert dit eller hadde noe som helst annen kopling til Irak hevder han.

Til valg
Saddam Hussein skal være både opprørt og deprimert etter over ti måneder i amerikansk fangenskap. Han planlegger likevel å stille opp i det irakiske presidentvalget.

- I forrige valget fikk Saddam Hussein 98 prosent av stemmene. En fersk meningsmåling viser at omtrent halvparten av irakerne vil henrette ham, mens den andre halvparten vil ha ham som president, sier Giovanni di Stefano.

Han mener volden i Irak bare kan stanses ved at Saddam enten stilles for retten straks, eller blir løslatt i påvente av saken. Advokaten tror likevel det blir lenge til Saddam kommer for retten.

- Innen valget er det umulig å ha en rettssak. Vi trenger minst to år på å forberede saken med all den dokumentasjonen som finnes, sier di Stefano.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere