Gå til sidens hovedinnhold

Saddams angiver får ikke dusør

Saddam Hussein ble angitt av en betrodd livvakt, men mannen som er i slekt med Saddam, får trolig ikke super-dusøren som USA lovet ut, går det fram av et BBC-program som sendes søndag.

Mohammed Ibrahim Omar al-Musslit var ikke bare eks-presidentens livvakt, han var også i slekt med Saddam og skal ha vært svært lojal i diktatorens sikkerhetstjeneste.

Da amerikanske styrker marsjerte inn i Bagdad 9. april i fjor, var han blant de få som deltok i Saddams flukt fra byen.

I desember ble han imidlertid pågrepet, og etter intense avhør avslørte han skjulestedet til sin tidligere sjef. Han ble brakt til Saddams hjemby Tikrit og skal selv ha pekt ut skjulestedet.

Etter åtte måneder på flukt ble også Saddam pågrepet, omtåket og uflidd, i en jordhule utenfor hjembyen Tikrit.

Ingen dusør
I BBC-programmet Panorama går det fram at Musslit likevel ikke vil få noe av dusøren på 25 millioner dollar (175 millioner kroner) som USA lovet til den som kunne avsløre hvor Saddam oppholdt seg. Amerikanernes begrunnelse skal være at Musslit ikke bidro frivillig med opplysningene.

En høytstående amerikansk offiser i Irak, generalmajor Ray Odierno, avviser påstander om at Musslit ble torturert. Han sier til BBC at mannen hadde en «mørk karakter» og at den amerikanske staten trolig kan beholde pengene selv.

I den indre kretsen rundt Saddam var Musslit kjent som «tjukken».

USA har til nå ikke villet avsløre identiteten på personen som ledet dem til skjulestedet der Saddam ble pågrepet 13. desember.

Eneste som visste
Oberst James Hickey i USAs 4. infanteridivisjon, som pågrep Saddam, vil ikke bekrefte identiteten på angiveren, men sier at han var en middelaldrende mann.

Personer med kjennskap til Saddams indre krets har imidlertid bekreftet at det var Musslit som anga den irakiske lederen.

Musslit var til slutt kanskje den eneste personen som visste hvor Saddam opphold seg, sier disse kildene.

BBC-programmet om pågripelsen av Saddam er laget av Jane Corbin, den samme journalisten som for 11 år siden fikk slippe inn i Oslo-kanalens innerste gemakker for å skrive boken «Gaza First - The Secret Norway Channel to Peace Between Israel and the PLO». I den norske oversettelsen fikk boken tittelen «Den norske kanalen».

Dusør for sønnene
Om Saddams angiver ikke blir rik, har mannen som hjalp de amerikanske styrkene i Irak med å finne hans to sønner, fått utbetalt mesteparten av dusøren på 30 millioner dollar (vel 200 millioner kroner), ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

–Informanten som ga oss opplysningene om hvor Uday og Qusay Hussein befant seg, har fått utbetalt storparten av belønningen i løpet av de siste dagene, sa en talskvinne for utenriksdepartementet for en måned siden.

Informanten og familien hans har dessuten fått et nytt sted å bo, for å unngå at de rammes av hevnaksjoner.

De to sønnene til den tidligere irakiske diktatoren ble skutt og drept i et sammenstøt med amerikanske styrker i juli i fjor. Udays 15 år gamle sønn og en annen medarbeider ble også drept i skuddvekslingen.

Den amerikanske regjeringen hadde på forhånd utlovet en dusør på 15 millioner dollar for hver av sønnene, noe som til sammen utgjør over 200 millioner norske kroner.

Allerede i august opplyste utenriksdepartementet at utbetalingen av belønningen var blitt godkjent av utenriksminister Colin Powell.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene