*Nettavisen* Nyheter.

Saddams parti skaper grunnlovstrøbbel

De største fraksjonene skal ha tatt nye skritt mot enighet i det vanskelige selvstendighetsspørsmålet. Nå er det Saddams gamle parti som er flaskehalsen.

26.08.05 20:45

De ulike politiske fraksjonene i Irak fortsetter fredag samtalene i et forsøk på å komme frem til en enighet om ny grunnlov før helgen.

Det skal nå være fremgang i prosessen mot en enighet i det vanskelige selvstendighetsspørsmålet. Sjiaene og sunniene har til nå stått steilt mot hverandre nettopp spørsmålet om konstitusjonens stilling har forårsaket tre utsettelser allerede.

Nå er det forslaget om å forby medlemmer av Saddam Husseins Baath-parti fra offentlig virksommhet som er stridens kjerne, opplyser sjiamuslimenes forhandlingsleder Jawad al-Maliki til nyhetsbyrået AP fredag kveld.

Hovedmotsetningene i grunnlovsarbeidet går mellom den nye eliten i Irak, bestående av sjiamajoriteten og kurderne, og sunni-minoriteten som ble favorisert under Saddam Husseins regime. Disse er redde for å bli marginalisert av den nye loven.

Nasjonalforsamlingens ordfører har gitt partene frist til midnatt, det vil si klokken 22 norsk tid, fredag med å komme til enighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag