Gå til sidens hovedinnhold

- Saddams våpen klare på en halvtime

En halvtime var alt Saddam Hussein trengte for å ha masseødeleggelsesvåpen klare til bruk, sier en irakisk eks-offiser.

Våpnene kunne vært på vei mot sine mål ett kvarter før utløpet av den angivelige fristen på 45 minutter, sier offiseren til London-avisen Sunday Telegraph ifølge NTB-AFP.

Oberstløytnanten som bare er identifisert med etternavnet al-Dabbagh mener at han må være kilden til en britisk etterretningsrapport. I denne rapporten het det at Irak ville trenge tre kvarter på å avfyre masseødeleggelsesvåpen.

I mai i fjor hevdet BBC at den britiske rapporten var «spritet opp» for å rettferdiggjøre krigen mot Irak. Kilden for BBCs påstander var våpeneksperten David Kelly, som senere begikk selvmord og dermed utløste en politisk krise i London.

Den juridiske granskingen av selvmordet ble en hard belastning for statsminister Tony Blair og hans regjering, som allerede slet med en upopulær militær innsats i Irak. Lord Hutton, dommeren som leder granskingen, ventes å legge fram sin rapport rett over nyttår.

Hvis al-Dabbaghs uttalelser til Daily Telegraph viser seg å holde vann, har hele debatten om masseødeleggelsesvåpnene tatt en ny vending, sier observatører. Da ser det nemlig ut til at Blair-regjeringen slett ikke overdrev faren fra Irak, men snarere var for forsiktige.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene