RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sadr godtar våpenhvile i Najaf

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Samtidig som han avviste Iraks nye regjering, godtok den radikale opprørslederen Moqtada al-Sadr fredag en våpenhvile rundt den hellige byen Najaf.

Sadrs Mehdi-milits og amerikanske soldater har i ukevis utkjempet kamper rundt Najaf, men fredag var byen for første gang på flere uker rolig etter at sjiamuslimske ledere hjalp til med å forhandle fram våpenhvilen.

Samtidig meldte amerikanske styrker at de vil trekke seg tilbake fra stillinger i nærheten av Najaf for å bidra til at våpenhvilen holder.

Tidligere fredag kunngjorde sjialederne at Sadr hadde gått med på å trekke styrkene sine ut av byen, så lenge amerikanerne gjorde det samme.

Politikontroll
I henhold til avtalen skal irakisk politi overta kontrollen over nøkkelstillinger i og rundt byen, som ligger om lag 160 kilometer sør for hovedstaden Bagdad.

Under de flere timer lange forhandlingene fredag morgen foreslo Sadr også at nøytrale observatører skal overvåke våpenhvilen, som den tidligere eksilpolitikeren Ahmed Chalabi var med på å mekle fram.

Et tidligere forsøk på våpenhvile rant ut i sanden i forrige uke da sammenstøtene fortsatte rundt byen.

Avviser regjering
Samtidig gjorde Sadr det klart at han ikke ønsker å ha noe å gjøre med den nye regjeringen som overtar etter det USA-oppnevnte styringsrådet.

- Jeg tror ingen iraker vil godta denne regjeringen som er utnevnt av okkupasjonsmakten. Det fins ikke frihet eller demokrati uten uavhengighet, sa han i en tale til tusener av tilhengere i moskeen der han vanligvis preker.

Sadr krevde også at det blir avholdt valg for å velge landets nye regjering.

Flere hundre tilhengere av Sadr buet ned en annen sjiaprest som har vært kritisk til Sadr, helt til han måtte avbryte prekenen sin i Ali-mausoleet i Najaf fredag.

600 drept
Fire amerikanske soldater ble drept og fem alvorlig såret da militærkolonnen deres ble rammet av en eksplosjon utenfor bydelen Sadr City i Bagdad fredag, opplyser den amerikanske hæren.

Dermed er 600 amerikanske soldater drept i kamp i Irak siden krigen begynte i mars i fjor. I tillegg er 217 døde av andre årsaker, som ulykker og selvmord.

- Fire soldater ble drept og fem såret i en eksplosjon i Bagdad rundt klokka 13, sa en talsmann for hæren til nyhetsbyrået AFP. Ifølge vitner ble bilen deres truffet av en rakettdrevet granat.

Sadr City er dominert av sjiamuslimer, hvorav mange er lojale mot Moqtada al-Sadr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere