Sadr kan ha sneket seg ut bakveien

Foto: (Scanpix)

Amerikanske styrker kommer trolig til tomt hus om de stormer Imam Ali-moskeen i Najaf. Både Moqtada al-Sadr og hans militssoldater skal for lengst ha sneket seg ut bakveien.

25.08.04 08:54

- Kilder i motstandsbevegelsen sier at flertallet av militssoldatene snek seg ut av komplekset etter en hemmelig ordre fra Sadr fem dager siden, skriver The Guardian.

Ifølge kildene som avisens journalist i Najaf har snakket med har soldatene i Sadrs såkalte Mehdi-milits nå forskanset seg i nabobyen Kufa, som også kom under kraftige amerikansk angrep tirsdag.

- Vi er lurere
Hvor Moqtada al-Sadr selv skjuler seg, vil ikke kildene opplyse, men de fastholder at den radikale sjialederen ikke skjuler seg inne på moskéområdet.

- Det er 100 prosent sikkert at han ikke er der. Vi er lurere enn det amerikanerne tror. Enhver som blir igjen kommer trolig til å bli drept, og vi trenger disse folkene, sier en kilde.

En talsmann for Sadr tilbakeviser samtidig ryktene om at den radikale sjialederen hadde flyktet til Sulaimaniya i Nord-Irak.

- Han er fortsatt i Najaf og overser operasjonene, sier talsmannen til fjernsynsstasjonen Al Jazeera.

- Med Guds hjelp
De amerikanske styrkene innledet tirsdag et stormløp mot Imam Ali-moskeen, og beskjøt gatene rundt moskeen fra kamphelikoptre og med stridsvogngranater. Samtidig la de stor vekt på å framstille offensiven som irakisk.

En irakiske offiser ble vist fram for kameraene, og forkynte at det endelige slaget om moskeen var nær forestående.

- Med Guds hjelp skal vi gå inn i natt, sa den irakiske offiseren som hevdet at rundt 500 soldater fra den irakiske hæren deltok i stormløpet.

Kun en håndfull
Iraks midlertidige forsvarsminister Hazim al-Shalaan hevdet også at det var irakiske styrker som ledet an i angrepet, da han møtte pressen på en amerikansk militærforlegning utenfor byen tirsdag.

- I kveld når irakiske styrker døren til helligdommen og overtar kontrollen. Vi oppfordrer Mehdi-hæren til å legge ned våpnene, om de ikke gjør det vil vi utslette dem, sa Shalaan.

The Guardians journalist i Najaf beskriver imidlertid den irakiske deltakelsen som rent symbolsk, og konstaterer at kun "en håndfull" soldater fra den nyopprettede irakiske regjeringshæren deltar i angrepet.

Står ved døren
I morgentimene onsdag meldte en journalist fra nyhetsbyrået AFP at amerikanske militærkjøretøy hadde kjørt helt fram til moskeen.

Ifølge journalisten var det ingen irakiske regjeringssoldater å se blant de amerikanske styrkene.

De amerikanske styrkenes stormløp mot Najaf har de siste ukene kostet hundrevis av mennesker livet, de aller fleste sivile som er drept under granatangrep.

- Vi har gjennomsnittlig 10-15 drepte hver dag. De fleste blir drept av granatsplinter, opplyste en lege ved det største sykehuset i byen tirsdag.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.