RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sadr-milits leverer inn våpen

Opprørslederen Moqtada al-Sadrs sjiamuslimske milits i Bagdad begynte så smått å levere fra seg sine våpen mandag.

Men samtidig fikk regjeringen i Irak en påminnelse om at den står overfor problemer på andre fronter, da nok en bilbombe eksploderte nær en amerikansk militær kjøretøykolonne i Mosul i Nord-Irak. To irakere ble drept og 18 andre såret i eksplosjonen.

Sadrs Mehdi-milits har fått en frist på fem dager på seg til å levere inn sine våpen, og utover dagen mandag samlet det seg en håndfull militssoldater ved Habibiya-politistasjonen i Bagdad, der de mottok 50 dollar for hvert våpen som ble levert.

Målet med avvæpningen er at politiet og den irakiske hæren skal få kontroll over situasjonen i Sadr-distriktet i Bagdad, der den sjiamuslimske militsen har vært særlig aktiv i kampen mot regjeringssoldater og amerikanske styrker.

Irakiske myndigheter har til gjengjeld lovet å bruke millioner av dollar på gjenoppbyggingen i den lovløse bydelen og slippe fri alle fengslede militsmedlemmer.

Rustne våpen
Ved middagstider var det levert inn rustne bombekastere, håndvåpen, artillerigranater, stridsvognminer og panserbrytende bærbare raketter, og én iraker kunne skilte med en russiskprodusert Sam-7 luftvernrakett.

En annen kunne forlate politistasjonen med 14.500 kroner i lommene, men journalister som var vitne til avvæpningen ble likevel ikke særlig imponert over omfanget av innleverte våpen.

Politiet antar at det skjuler seg store våpenlagre blant de to millioner innbyggerne i Sadr-byen. Men det var også tegn på at noen av militssoldatene har gått lei av å angripe amerikanerne og deres allierte i de irakiske regjeringsstyrkene.

–Jeg har gitt fra meg våpnene. Jeg står sammen med den midlertidige regjeringen nå, sa Ahmed Hashem, etter at han hadde gitt fra seg sine våpen.

–Jeg ønsker meg fred og vill ikke bekjempe amerikanerne, la han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere