*Nettavisen* Nyheter.

Sadr-millitsen overgir seg ikke

Foto: Scanpix/REUTERS/Chris Helgren

Militssoldatene har ennå ikke forlatt Imam Ali-moskeen i den irakiske byen Najaf. Nå setter flere sin lit til at storayatolla Ali al-Sistani skal klare å overtale militsen til å overgi seg.

21.08.04 20:33

Sistani er Iraks mest innflytelsesrike sjiamuslimske leder.

Hvor opprørslederen Moqtada al-Sadr selv oppholder seg lørdag, er uklart, men væpnede tilhengere av al-Sadr holdt lørdag formiddag vakt ved Imam Ali-moskeen, opplyser en Reuters-korrespondent.

- De løfter våpnene i været og gjør narr av myndighetene i Bagdad, sier han.

Fredssamtaler
En av al-Sadrs fremste medhjelpere varslet lørdag at han håpet på en snarlig og fredelig løsning.

- Jeg er nå på vei til kontoret ayatolla Sistani, sa sjeik Ahmad al-Sheibani og insisterte på at arbeidet med å skape fred er i gang.

Det skal være snakk om å overlate kontrollen over Najafs helligdom til byens etablerte sjiamuslimske lederskap, men et tidspunkt for overtakelsen var lørdag formiddag ikke fastsatt, ifølge Sheibani.

Militsen skal fredag ha levert nøklene til moskeen til representanter for storayatollah Ali al-Sistani, opplyste en talsmann for Sistani i London.

Klikk på bildet for å forstørre.


En delegasjon fra den midlertidige irakiske regjeringen er på vei til Najaf, der også den vil gjøre et nytt forsøk på å forhandle fram en fredelig løsning med Moqtada al-Sadr.

Fire eksplosjoner
Samtidig steg det lørdag fortsatt røyk opp fra en bygning som ligger 600 meter fra moskeen. Den skal ha blitt truffet i et amerikansk luftangrep uten at noen ble såret, ifølge militssoldater.

Til sammen fire kraftige eksplosjoner kunne tidlig lørdag morgen høres i byen, opplyser øyenvitner til Reuters. Det var umiddelbart etterpå uklart hva som forårsaket eksplosjonene.

Tidligere natt til lørdag opplyste en talsmann for det amerikanske militæret til CNN at angrepet mot Mehdi-militsen i Najaf var innstilt inntil videre.

Det pågikk imidlertidharde kamper i nabobyen Kufa. Ifølge militssoldatene varte kampene i tre timer og foregikk like ved Kufas moské og rettsbygning. Kufa ligger bare 10 kilometer øst for Najaf.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.