RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sakkasjvili gjorde rent bord

(Reuters)
Koalisjonen til Georgias president Mikail Saakasjvili gjorde rent bord og får samtlige av de 150 plassene i nasjonalforsamlingen som var på valg søndag, viser en valgdagsmåling.

Saakasjvilis koalisjon får 78,6 prosent av stemmene, og ingen av opposisjonspartiene vil komme over sperregrensa på 7 prosent, ifølge målingen som er offentliggjort på TV-stasjonen Rustavi-2.

Valget søndag er en omkamp etter valget i november som ble ansett for å være manipulert og førte til folkeprotest mot president Eduard Sjevardnadze.

De 150 plassene som var på valg søndag, ble annullert etter valget i november, mens 85 av representantene fikk beholde sine plasser. Det som er igjen av opposisjon i nasjonalforsamlingen er en håndfull representanter som ble valgt i november.

Utfordringer
Saakasjvili var partileder for Den nasjonale bevegelsen og ledet "Rosenes revolusjon" som fulgte i kjølvannet av valget i november.

Sjevardnadze måtte senere gå av, og Saakasjvili ble valgt til president med 96 prosent av stemmene i januar.

Dersom valgdagsmålingen søndag gir et riktig bilde av det siste valgresultatet, vil Saakasjvili få nesten full oppslutning i nasjonalforsamlingen. Men samtidig må regjeringen belage seg på utfordringer fra den besværlige lederen Aslan Abasjidze i delrepublikken Adsjaria.

Angrep valglokale
Lederen for valgkommisjonen, Zurab Tsjiaberasjvili, sa etter at valglokalene var stengt at det hadde vært alvorlige uregelmessigheter ved søndagens valg, nettopp i utbryterprovinsen Adsjaria.

- De er alvorlige nok til å påvirke hele resultatet, sa Tsjiaberasjvili på en pressekonferanse.

- Jeg utelukker ikke at valgkommisjonen kommer til å stille spørsmål ved om valget i Adsjaria er gyldig, sa han. -Jeg ber president Saakasjvili være oppmerksom på situasjonen i Adsjaria, la han til.

Valgkommisjonens representanter i minst to valglokaler skal ha blitt trakassert, og lokalene skal ha blitt stengt før valget var over.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere