RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
IKKE GI OPP: Har du prøvd før, er sjansen større for at du lykkes neste gang.
IKKE GI OPP: Har du prøvd før, er sjansen større for at du lykkes neste gang. Foto: Paul Weaver

Saksøkt for å røyke hjemme

Sist oppdatert:
New York-kvinne i røykerettstvist.

Delstaten New York var tidlig ute med å nedlegge en røykelov som forbyr tente sigaretter på arbeidsplasser, inkludert restauranter og utesteder.

Galila Huff bor i et leilighetskompleks på Upper West Side i New York City. Hun gjør unna om lag 40 sigaretter om dagen – det liker ikke naboene.

«Kjære beboer»
I oktober deiset et brev ned i postkassen hennes:

«Kjære beboer. Røykingen i leiligheten din må opphøre med umiddelbar virkning med mindre du foretar adekvate grep for å lufte slik at ingenting flyter ut i fellesgangen.»

- Jeg vil ikke skade noen. Jeg prøver å ikke røyke, men jeg kan ikke gjøre mer enn det. Dette er min demon, jeg er en røyker. Hva skal jeg gjøre? Jeg har røyket I 40 år, sier Huff til ABC News.

Saksøkt
Huff sier hun har prøvd å slutte, at hun har satt inn fire, store luftrensere i leiligheten, har kalt inn håndverkere som har foreseglet alle sluser for å forhindre at røyk siver over til naboen. Men det var ikke nok: Nå er det gangen som er problemet.

Naboene er Jonathan og Jenny Selbin. Begge er advokater.

De saksøkte Huff for «overlagt, med vilje, uten hensyn og/eller uaktsomt ha satt i fare helsen til fornærmede og deres 4 år gamle sønn.»

De foreslår også med at hennes oppførsel - ettersom hun gjentatte ganger har oversett deres advarsler og oppfordringer til å slutte - må være «drevet av klandreverdige og/eller onde motiver».

Jonathan og Jenny Selbin vil ikke la seg intervjues av ABC.

- Rettsystemet er et verktøy for bøller
Denne uka mottok Huff en avtale om hvordan saken kan avgjøres. Dersom hun ønsket å unnslippe søksmålet, måtte hun etterleve en lang rekke tiltak.

Blant annet at hun ikke søker ytterligere publistetet rundt saken. Dette har hun nå akseptert.

- Rettssystemet har utvilsomt blitt et verktøy for bøller I dette landet, sier Philip Howard, leder for reformgruppen Common Good til ABC.

- Å være saksøkt er en traumatisk begivenhet, og hvis noen saksøker deg nesten for hva som helst er det ekstremt tøft. Det forandrer livet ditt. Du kan ikke sove om natta, sier han.

Huff sier søksmålet har vært hardt for henne:

- Jeg har vondt i magen og har sovet dårlig i nesten et år, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere