Saksøker Norge for karikaturer

Foto: (Reuters/Scanpix)

Norge saksøkes for to millarder kroner på grunn av Muhammed-karikaturene. Samtidig krever norske ambassader millioner fra Syria og Iran.

Det politiske partiet Unge Egypt (Misr el-Fatah) har saksøkt Norge, Danmark og Frankrike for drøyt seks milliarder kroner på grunn av Muhammed-tegningene, skriver Ny Tid.

- Det er helt uakseptabelt at det reises sak mot Norge på grunn av karikaturtegningene, all den tid det er pressefrihet her til lands. Vi har forståelse for at trooende muslimer føler seg støtt av tegningene. Men norske myndigheter er ikke ansvarlig for det som står på trykk i Norge, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet (UD) til magasinet.

Det er Norges ambassadør i Kairo, Lasse Seim, som står oppført som den saksøkte, men foreløpig ser det ikke ut til at saken vil komme opp for retten. Domstolen avviste søksmålet 31. mai, men det er ennå uklart om kjennelsen vil ankes.

Norge har på sin side rettet et langt mer beskjedent krav mot Syria og Iran etter at den norske ambassaden i Syria ble brent ned og den i Iran ble ramponert av demonstranter som protesterte mot publiseringen av karikaturene. Kravet mot Syria er på nøyaktig 8.794.835 kroner, mens det mot Iran er på langt mer beskjedne 69.000 kroner, opplyser UD til Ny Tid.

Sandsten sier norske myndigheter har inntrykk av at Syria er svært innstilt på å samarbeide i saken, men det er ennå ikke klart om kravene vil bli imøtekommet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.