*Nettavisen* Nyheter.

Saksøkte død bestemor

Plateindustrien går hardt ut mot fildelere. I USA forsøkte de å saksøke en 83 år gammel bestemor – som døde i 2004.

Den amerikanske musikkindustriens interesseorganisasjon RIAA har lite til overs for fildelere, og har gått til sak mot flere tusen i USA. Nå begynner derimot bekymringen å gå på nett for at mange av disse søksmålene er famling i mørket, og at mange uskyldige kan bli offer.

Fildeling uten pc
83 år gamle Gertrude Walton var av RIAA anklaget for å ha tatt på seg internettnavnet «smittenkitten» og lastet ned over 700 sanger fra fildelingsnettverk.

Det faktum at Walton verken hadde internett eller datamaskin hadde ingen betydning.

Dødsattest overbeviste ikke
Da RIAA sendte et trusselbrev etter Waltons død med krav om penger for at de skulle droppe å saksøke henne, sendte hennes datter en kopi av morens dødsattest i håp om at det skulle få organisasjonen til å trekke seg unna.

Dette var ikke nok for interesseorganisasjonen. Det var ikke før media tok kontakt med RIAA at de forandret mening og innrømmet at de hadde begått en feil.

- Vi vil nå, selvsagt, forkaste denne saken, sier RIAA-talsmann Jonathan Lamy ifølge Arstechnica.com.

Ikke første gang
I 2003 ble det også mye oppstyr etter at en 66 år gammel bestemor ble saksøkt anklaget for å dele gangster rap. Denne 66-åringen hadde riktignok en datamaskin, men det var en Mac, som teknisk ikke kunne kjøre fildelingsprogrammet hun var anklaget for å bruke.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Annonsebilag