Gå til sidens hovedinnhold

Samarbeid mot kongen

Maoistgeriljaen i Nepal har inngått samarbeid med viktige opposisjonsgrupper for å velte kong Gyanendras diktatoriske regime.

Søndag ble maoistgeriljaen og opposisjonelle politikere i Nepal enige om å øke presset mot kong Gyanendra, som oppløste regjeringen og tok makten i 2005. Tidligere i vinter inngikk geriljaen en strategisk avtale med opposisjonspartiene i Nepal.

- Hovedtrekkene i avtalen går ut på å gjeninnføre parlamentarisk demokrati i Nepal. Dette innebærer at maoistene delvis har gitt opp målet om å vinne Nepal militært, sier assisterende Nepal-koordinator i Utviklingsfondet, Olav Myrholt, til TV 2 Nettavisen.


Maoistene kontrollerer i teorien omkring 80 prosent av landet, men må som regel vike når regjeringshæren går inn i deres områder.

33 drept
Tirsdag ble minst 23 kommunistopprørere og ti politifolk drept i ulike sammenstøt, melder AP.

Maoistgeriljaen har i ti år kjempet for å styrte monarkiet i Nepal, og 13.000 mennesker har mistet livet i konflikten.

- Menneskerettssituasjonen i Nepal er elendig. Det har forekommet arrestasjoner av opposisjonelle, og mange pressefolk sitter fengslet, sier Myrholt til TV 2 Nettavisen.

Generalstreik
- De politiske partiene er ikke forbudt, men de er bedt om ikke å drive politisk aktivisme. Likevel er det stadige demonstrasjoner og markeringer av forskjellige slag.

Generalstreikevåpenet blir også mye brukt. 6-9. april har opposisjonen varslet generalstreik, som også maoistgeriljaen støtter.

Myrholt reiser torsdag til Nepal for å jobbe med Utviklingsfondets prosjekter i landet.

- Mye av prosjektdriften foregår i områder kontrollert av opprørerne, men vi må også forholde oss til myndighetene. Det dreier seg om å opprette et frirom mellom disse partene, sier han.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg