*Nettavisen* Nyheter.

Sambadamene rister løs igjen

Rio de Janeiro syder i forberedelsene til årets samba. Se bildene her.

24.02.06 06:43

(SIDE2:) Hvert år vender verdens øyne seg til Rio de Janeiro og årets karneval hvor folkemassen kaster seg ut i hemningsløs samba. Flere hundre tusen turister strømmer til byen og i helgen skal millionbyen blant annet danse over de sagnomsuste strendene Copacabana og Ipanema.

  • Bildene fra forberedelser og de vakreste kvinnene ser du nederst

Sistnevnte bidro til en verdensslager i 1962, da brasilianske Tom Jobim og Vinicius de Moraes ble betatt av tenåringsjenta Helo som hver dag spaserte forbi stamkafeen til de to musikerne på vei til stranda. Sammen skrev de «Girl from Ipanema», som gjorde Helo Pinheiro så ettertraktet at Playboy to ganger har overtalte henne til å posere for bladet (i 1987 og i 2003).

I dag er stranden regnet for en av verdens beste og topper kåringer blant globetrotterne. Nettstedet Ask.men har også utpekt Ipanema som en av strendene med vakrest kvinner .

Klikk på bildet for å forstørre.

Det syder i Brasils gater om dagen. Foto: Scanpix/Reuters

Dans og drag

I år starter karnevalet 25. februar og varer fire dager til ende. Den store paraden nedover Sambodromen starter natt til mandag. Og på Ipanema-stranden blir det avviklet en egen dragparade.

Datoen for karnevalet varierer år etter år, idet det avvikles syv uker før påske.

Norske innslag

Det er 14 samba-skoler som skal konkurrere i paraden, og kreativiteten er stor. I fjor var sogar Skandinavia presentert. En av Brasils største sambaskoler, Imperatriz Leopoldinense, valgte H.C Andersen som tema, mens Unidos de Vila Isabel valgte norske vikinger.

Andre snakkiser i fjor var Naomi Campbell som frontet karnevalsskolen , og biskop Dom Mauro Morelli (69) som ved å paradere med samba-skolen Aguia de Ouro fikk kritikk for å være den første av kirkens ledere som deltok i karnevalsparaden .

Demonstrasjon og gratis kondomer
I år har The Rolling Stones fått mye oppmerksomhet, idet de avviklet en gratiskonsert for to millioner tilskuere på Copacabana. Men noe som har fått sinnene i kok, er at en av sambaskolene panlegger å dekorere sin parade med et bilde av frigjøringsforkjemperen Simón Bolívar. Onsdag ble det gjennomført en demonstrasjon mot dette i Caracas i Bolivia.

Et annet dypt alvorlig tiltak under karnevalstiden er utdeling av gratis kondomer for å bekjempe spredingen av HIV. I fjor kjøpte Brasil 667 millioner kondomer, men fikk bare delt 200 millioner av disse ut. I år har landet kjøpt utrolige 1,5 milliarder - og 20 millioner av disse skal leveres ut under karnevalet .

Sambaens kvinner
Selv om konkurransen er viktig, er det sambaens kvinner resten av verden er mest opptatt av. Det ser vi også av søkemotorene på internett. I fjor var det eksempelvis smellvakre Fabia Borges som toppet statistikken til norske Kvasir .

Side2 reise har lett i arkivet og funnet frem godbiter fra tidligere år. Bildene finner du her:

Karneval 2005 - sexy åpning

Kvinnene som får deg til å rødme

Karnevalet 2003 - stjerter og fjær

Danset for Kama Sutra

Under ser du bilder av siste ukers forberedelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag