Samlet fordømmelse av synagoge-angrep

Foto: (Reuters)

USAs president George W. Bush og biskop Gunnar Stålsett er blant dem som offentlig fordømmer attentatene mot to synagoger i Istanbul. - Men Israel må ta noe av skylden, mener Den arabiske liga.

15.11.03 21:29

-Terrorhandlingen i Istanbul lørdag må fordømmes av kristne ledere over hele verden. Det mønster vi ser av økende voldshandlinger mot jødiske synagoger og skoler, er en trussel mot jøder i alle land. Det er også en trussel mot demokrati og menneskeverd, sier Stålsett i en pressemelding.

Stålsett sier videre at vi må be for alle som har mistet sine kjære, og for alle dem som på nytt kjenner angsten for en ny bølge av antisemittisme.

- Den dominerende kritiske holdningen i Europa til den politikk som den israelske regjering fører mot palestinerne, må ikke føre til taushet når jøder blir gjort til mål for hat og mord. Jeg utfordrer også islamske ledere til å ta avstand for enhver form for jødehat.

Kraftig amerikansk kritikk

- Jeg fordømmer på det kraftigste terrorangrepene i dag i Istanbul, der Tyrkias forskjellige religiøse samfunn av muslimer, jøder og kristne har levd og blomstret i århundrer, sa Bush i en uttalelse som ble sendt ut av Det hvite hus, melder NTB-Reuters.

Han understreket at USA står ved Tyrkias side i krigen mot terror, og vil hjelpe de tyrkiske myndighetene på alle nødvendige måter som svar på attentatet.

Egyptisk støtte

Også Egypts utenriksminister Ahmad Maher sa til pressen at "hans land avviser og fordømmer slike terrorangrep".

-Spenning og voldsepisoder skaper klimaet for slike angrep, sa Maher.

Minst 17 mennesker ble drept og flere hundre såret da de to synagogene ble rammet av bomber lørdag morgen.

- Farlig å støtte Israel

Den arabiske liga fordømmer attentatene, men på at Israels politikk må ta noe av skylden.

- Bruken av vold mot sivile er uakseptabel, sa generalsekretæren i Den arabiske liga, Amr Mussa, på en pressekonferanse i Kairo lørdag.

- Men ansvaret for alt dette kan også tilbakeføres til israelsk politikk, sa han og anklaget Israel for ikke å vise noen respekt for folkeretten.

Mussa spådde at mange flere slike episoder kommer til å finne sted så lenge det ikke blir forstått at israelsk politikk er farlig, og at det er farlig å støtte den.

- Må stå samlet

Israel oppfordrer på sin side verden til å bekjempe global terror etter attentatene mot to synagoger i Istanbul i Tyrkia lørdag.

- Ingen land i verden er immune mot terrorisme, det er derfor alle land må kjempe mot ondskapens krefter, sa utenriksminister Silvan Shalom lørdag.

-Vi håper det internasjonale samfunnet ikke vil være tilfreds med å fordømme det som skjedde i Istanbul, men går til effektive skritt mot terrorismen, som er et globalt fenomen, sa han videre.

Shalom knyttet attentatene til antijødiske og Israel-kritiske ytringer i Europa den siste tiden, i tillegg til den antijødiske og antiisraelske stemningen i den arabiske verden.

I mai ble 45 mennesker drept da et jødisk kultursenter og en jødisk gravplass, i tillegg til andre mål, ble rammet av selvmordsbombere i Casablanca i Marokko.

I april i fjor ble 19 mennesker, de fleste tyske turister, drept i et angrep på en synagoge på øya Djerba i Tunisia.

18 mennesker, blant dem 12 kenyanere og tre israelere, ble drept i et bombeattentat mot et hotell i Mombasa i Kenya i november 2002.

De siste årene har det også vært en rekke angrep på synagoger og jødiske skoler både i Tyskland, og særlig i Frankrike.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.