RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samlet inn en mrd. på en måned

Sist oppdatert:
Barack Obama har til sammen samlet inn over fire milliarder kroner.

Den demokratiske presidentkandidaten har så og si ubegerensede øknomiske midler for å drive valgkampen sin. I september alene har Obama-kampanjen dratt inn hele 150 millioner amerikanske dollar, som tilsvarer rundt en milliard norske kroner.

Historisk
Totalt har kampanjen hans samlet inn 605 millioner dollar, altså over 4,1 milliarder norske kroner. Det er det største beløpet noensinne som har blitt samlet inn under en presidentvalgkamp i USA, melder nyhetsbyrået AP.

Obamas valgkampanje offentliggjorde tallene søndag, en dag før den skal levere en månedrapport til den føderale valgkommisjonen i USA.

Økonomisk fordel
Obamas høye innsmalingsresultat har sammenheng med at han takket nei til det statlige finansieringssystemet for valgkamper tidligere i år. Siden han ikke tar imot offentlige midler, kan han samle inn penger fra privatpersoner, og bruke mer penger nå de siste dagene før valget.

Republikanernes persidentkandidat John McCain valgte derimot å bli finansiert av det statlige systemet, noe som innebærer en økonomisk grense på 84 millioner dollar, altså vel 570 millioner norske kroner.

Barack Obama har dermed en klar økonomisk fordel i forhold til republikanerne, og har klart å utvide sin innflytelse i vippestatene.

Les også : Obama mangler én stat

Ny rekord
Det er kun 17 dager igjen til valget i USA, og Obama intensiverer nå valgkampen ved å invistere store beløp i TV-reklamer for å vinne flest mulig stemmer.

Ifølge New York Times har Obama snart satt ny rekord i TV-kampanjer i en amerikansk valgkamp. Ifølge organisasjonen CMAG som overvåker politisk reklame i USA er Obamas kampanje fire ganger større en republikanernes John McCain.

- Dette er nytt territorium. Vi har selvfølgelig sett reklame-slag av denen typen før, men aldri har en av partene i en presidentvalgkamp hatt en slik enorm fordel, sier direktør ved reklameprosjektet ved Wisconsin University.

Samme organisasjon anslår at Obama vil ha brukt mer enn de 188 millioner dollar George W. Bush brukte på reklame i 2004 allerede i løpet av neste uke. McCain har brukt under halvparten, 91 millioner dollar, på reklame siden han ble nominert av sitt parti. Noe som skjedde flere måneder før Obama kunne slutte å bry seg om sine demokratiske konkurrenter.

Drittslenging
I den siste debatten mellom de to presidentkandidatene, anklaget Obama McCain og hans kampanje for å lage 100 prosent negative «reklamer». McCain svarte med å si at Obama og hans valgkampanje har brukt mer penger på negative reklamer enn noen politisk kampanje i historien.

De virkelige tallene er hentet inn av Wisconsin Advertising Project. Der er reklamene fordelt slik:

Av McCains reklamer har 54 prosent vært angrep rett mot Obama, 25 prosent har hatt blandet budskap, mens 20 prosent har vinklet på å promotere McCain. Det viser tall fra Wisconsin Advertising Project.

Tilsvarende tall fra Obamas reklamer, viser at 41 proisent har vært angrep rettet mot McCain, 20 prosent har hatt blandet innhold, og 38 prosent har vært vinklet for å fremheve Obama.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere