RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sammen mot AIDS-spredning

Sist oppdatert:
Tallet på HIV-smittede øker eksplosivt i Russland og nå går 55 land sammen om å stanse AIDS-spredningen i tidligere Sovjet-land.

Ingen andre steder i verden har antall smittede økt raskere etter 1995.

33 punkter er satt opp i «handlingsplanen mot AIDS» etter en konferanse i Irlands hovedstad.

Må stanse spredning
Målet i den såkalte Dublin Declaration er å få bukt med viruset blant barn, å gjøre medisin lettere tilgjengelig, og å gi unge mennesker tilgang til informasjon om sykdommen, melder AP.

- Denne konferansen har vært et uttrykk for vår tro på regjeringenes kapasitet til å samarbeide mot en felles trussel, sa Irlands utenriksminister Brian Cowen i talen som avsluttet konferansen.

De vest-europeiske landene som har sluttet seg til den kollektive AIDS-bekjempelsen møter allerede kravene i handlingsplanen, og planen er nå i hovedsak rettet mot øst-europeiske og sentral-asiatiske deltakere.

Dramatisk økning
I den tidligere Sovjet-unionen har antall HIV-smittede økt fra 30.000 i 1995 til om lag 1,5 millioner i 2004. Ingen andre områder har hatt en like dramatisk økning i samme periode.

Blant de hardest rammede landene er Russland, Ukraina og Estland, mens også Latvia, Hviterussland, Moldova, Kasakhstan og Litauen sliter med omfattende epidemier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere