RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sammenstøt ved al-Aqsa-moskeen

Sist oppdatert:
Palestinere og israelsk politi støtte sammen ved al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem fredag.

Israelsk politi tok seg fredag ettermiddag inn på området på Haram al-Sharif som huser Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem for å slå ned på steinkastende palestinere.

Etter fredagsbønnen begynte noen av de nesten tre tusen palestinerne som var samlet i moskeen å kaste stein mot politistyrker som sto stasjonert på utsiden. Ifølge arabiske medier svarte politiet med gummikuler og sjokkgranater, og flere skal ha blitt skadet i sammenstøtet. Ifølge AP er også 17 demonstranter arrestert.

Situasjonen tilspisset seg da 150 demonstranter barrikaderte seg inne i selve moskeen. Etter halvannen time med forhandlinger forlot de bygget uten at politiet forsøkte å ta seg inn, skriver nyhetsbyrået AP.

Demonstrantene protesterte mot israelske utgravinger i nærheten av moskeen, som er hellig for muslimer over hele verden.

Det graves bak den hellige moskeen, noe som vekker stor vrede.

Det er palestinerne som dominerer Øst-Jerusalem hvor al-Aqsa-moskeen ligger.

Øst-Jerusalem ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967. Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en fremtidig palestinsk stat.

Mange frykter at uroen mellom Israel og den muslimske verden vil vokse. I Egypt, Libanon og Jordan var det etter fredagsbønnen i dag demonstrasjoner mot det israelske arkeologiske arbeidet ved moskeen, mens verdens mest folkerike land Indonesia appellerte til Israel om å stanse arbeidet.

Muslimske lærde sier utgravningene i området krenker al-Aqsa-moskeen. Israelske tjenestemenn sier det arkeologiske arbeidet ikke vil skade moskeen, som ble bygget i det sjuende århundre.

Torsdag avviste den israelske statsministeren Ehud Olmert forsvarsminister Amir Peretz' appell om å stanse utgravingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere