*Nettavisen* Nyheter.

Sår tvil om polfarers død

Polfareren Dominick Arduin forsvant sporløst da hun forsøkte å nå Nordpolen i mars. En ny bok spekulerer i at den finskfranske kvinnen har iscenesatt forsvinningen selv.

21.10.04 15:59

Arduins forsvinning da hun forsøkte å nå Nordpolen som første kvinne alene, fikk stor spalteplass i verdenspressen denne våren.

43 år gamle Arduin forsvant kort tid etter at hun hadde lagt ut i kajakk fra den sibirske kysten med kurs for fastisen 6. mars. Det ble søkt med helikopter etter kvinnen i flere uker, men til slutt måtte redningsmannskapene gi opp.

Dominick Arduin hadde ifølge avisen Dagens Nyheter en spesiell plass i finnenes hjerter. Hun fortalte om en vanskelig oppvekst som foreldreløs, om at hun var rammet av kreft og at hun hadde søsken som var blitt holdt hemmelige for henne.

Forfatteren Sven Pahajoki bestemte seg for å skrive bok om kvinnens liv og oppsøkte hjembyen hennes i Frankrike. Det viste seg at alt Arduin hadde fortalt om sin forhistorie, var diktet opp.

Foreldrene døde ikke i en bilulykke og hun hadde aldri bodd i en liten alpelandsby. Hun hadde heller ikke deltatt i Safarirallyet.

Hennes franske slektninger fortalte at hun tidligere hadde ”forsvunnet” sportløst når hun kom i økonomiske vankeligheter. Hun skal senere ha kommet til rette i helt andre steder i verden.

Arduins finske venner avfeier påstandene i boken som oppspinn, skriver Dagens Nyheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.