*Nettavisen* Nyheter.

Sara Danius er død

 

Litteraturprofessor Sara Danius da hun i fjor opplyste at hun trakk seg som fast sekretær i Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Den tidligere faste sekretæren i Svenska Akademien, Sara Danius (57), er død.

12.10.19 11:59

– Familien sørger dypt over hennes bortgang og ser tilbake på hennes liv med stor takknemlighet, stolthet og glede, heter det i en uttalelse fra Danius' familie til nyhetsbyrået TT.

57-åringen døde natt til lørdag etter lang tids sykdom, ifølge familien.

Danius var fast sekretær i Svenska Akademien inntil hun trakk seg i fjor. Den ærverdige institusjonen har som en av sine oppgaver å dele ut Nobels litteraturpris. Siden ingen pris ble delt ut i fjor, kunne Akademien torsdag denne uka presentere to vinnere: polske Olga Tokarczuk og østerrikeren Peter Handke.

Svenska Akademien har vært rammet av stor uro og flere skandaler de siste årene. Bakgrunnen var avsløringen av at ektemannen til et av medlemmene hadde begått seksuelle overgrep og angivelig også lekket navnene på vinnere av Nobels litteraturpris.

Sara Danius var professor i litteratur, og hun ble den første kvinnen i rollen som Akademiens talsperson og mest fremtredende medlem. Svenska Akademien ble opprettet i 1786 for å fremme svensk litteratur og språk.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.