RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sarkozy vil kutte i forsvaret

Foto: REUTERS/Jacky Naegelen
Sist oppdatert:
Hæren må kutte på bekostning av etterretningstjenestene i kampen mot terror.

Frankrike skal kutte 54.000 stillinger i Forsvaret og omorganisere de væpnede styrkene, i tillegg til å styrke etterretningstjenestene.

Terrortrussel
Målet er å få en mindre, men mer mobil og bedre utstyrt hær som kan svare på terrortrusler, skriver BBC.

- Terroren er den største trusselen for Frankrike, sa president Nicolas Sarkozy da han tirsdag la frem den nye forsvarsstrategien.

-Trusselen er der, den er reell og vi vet at den kan ta en ny for i morgen. Bli enda mer alvorlig, i form av atom-, kjemiske- eller biologiske våpen.

Mer etterretning
Styrkene skal kuttes fra 271.000 soldater til 224.000, der hæren - som er den største i EU - må stå for 24 prosent av kuttene. Over 50 militærbaser skal også stenges.

I forslaget legges det mer vekt på etterretning, og budsjettet for nye satellitter, dronefly og annet overvåkingsutstyr skal dobles.

Strategien, et dokument kalt Den hvite bok om forsvars- og innenrikssikkerhet, er Frankrikes første store omorganisering av forsvaret siden 1994.

Nato-medlemskap
Sarkozy sa også at Frankrike snart vil bli medlem av Nato på ny. I 1966 trakk Charles de gaulle franske styrker ut av Natos integrerte kommando, som et symbol på landets uavhengighet fra Washington.

Tiltakene har en prislapp på nærmere 30 milliarder kroner i perioden 2009 til 2020. 10 milliarder er ment til nytt utstyr.

Forsvarsstrategien skal diskuteres i parlamentet senere i juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere