RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Satt fast i sanden på Mars

Sist oppdatert:
NASA hadde uflaks på Mars da kjøretøyet Opportunity kjørte seg fast i sanden. Etter fem uker kom den løs.

Etter nesten fem uker klarte Opportunity å komme seg løs fra sanddynene på Mars, bekreftet NASA lørdag. Bildene som ble overført til Jorden lørdag morgen viste at kjøretøyet var «på veien igjen», noe som utløste jubel hos forskningsinstituttet som har ansvaret for oppdraget, Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Koster 2,5 milliarder kroner
- Jeg tenkte jeg skulle ta med noen flasker champagne, uttalte prosjektleder Jim Erickson ifølge nyhetsbyrået AP.

- Kjøretøyet kostet 400 millioner dollar å bygge (cirka 2,5 mrd. kr), så vil vil gjerne at det skal gjøre nytte for seg, la han til.

Fotografiet som er tatt fra Oppurtunity og lagt ut på websidene til Jet Propulsion Laboratory viser hjulspor i sanden på Mars.

Opportunity på et bilde NASA og JPE presenterte lørdag 4. juni. Hjulsporene viser at kjøretøyet igjen er løs fra sanden.

Melis-sand
Robot-kjøretøyet med seks hjul var 26. april ute på en 88 meter lang kjøretur da det begynte å skli i den fine sanden, som ifølge romfartsekspertene har en konsistens som talkum eller melis. Dermed satt Opportunity bom fast. De nærmeste ukene forsøkte ingeniørene å finne ut hvordan de skulle få kjøretøyet løs igjen.

Planlegger ny prøvetur
Nå vil JPL vente til mandag eller tirsdag før de beordrer roboten til å foreta en ny prøvetur.

Opportunity og tvillingroboten Spirit har utforsket hver sin side av Mars siden landingen i januar 2004. Begge robotene har avslørt det forskerne sier er tegn på at den tørre planeten en gang hadde vann og kanskje en grunn sjø.

Les mer på websidene til Jet Propulsion Laboratory her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere