RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Satte fyr på seg selv

Sist oppdatert:
En 54 år gammel kvinne satte fyr på seg selv ved en veisperring inne i Israel.

En høyreorientert nybyggerkvinne fra Vestbredden satte fyr på seg selv sør i Israel onsdag, i protest mot tilbaketrekkingen fra de okkuperte områdene på Gaza-stripen. Hun fikk livstruende brannsår over 70 prosent av kroppen, skriver Associated Press.

Kvinnen (54) ble brakt til et sykehus sør i Israel. Tilstanden hennes var alvorlig. Kvinnen befant seg ved en veisperring nær byen Netivot siden morgenen. Hun skal ha båret en plakat mot tilbaketrekkingen, ifølge politiets talskvinne Liat Nidam. Kvinnen satte fyr på seg selv etter å ha fått et glass vann fra en politimann. Politiet løp mot henne og slukket flammene med skjortene sine og vann.

Legen Osnat Asulil sier til AP at han spurte kvinnen hvorfor hun gjorde det, og hun svarte at det var en protesthandling. Asuil sier det var en sterk lukt av gass rundt henne.

Okkupert siden '67
Tusenvis av høyreorienterte israelere har protestert mot statsminister Ariel Sharons plan for tilbaketrekking og evakuering av Gazastripen og fire bosettinger på Vestbredden.

Israels tilbaketrekking fra områdene i Gaza som ble okkupert i 1967 har støtte blant flertallet av israelerne. Likevel er det mange sterke følelser inne i bildet, særlig blant nybyggerne som i flere generasjoner har bosatt seg på den okkuperte jorda. Midnatt tirsdag var deres siste frist til å reise fra sine hjem frivillig. Onsdag har den israleske hæren gått til aksjon og kastet ut dem som ikke har reist.

Fremdeles er det en rekke jødiske bosettinger på det okkuperte Vestbredden som ikke har blitt evakuert.

- Hjerteskjærende
Israels statsminister Ariel Sharon forsvarte onsdag sin avgjørelse om å gi opp Gaza. Han sa at selv om bildene av nybyggere som ble slept ut av hjemmene sine var «hjerteskjærende» ville tilbaketrekkingen gjøre Israel sikrere og hjelpe landet til å beholde større bosetninger på det okkuperte Vestbredden.

Sharon har tidligere vært kjent som en av nybyggerbevegelsens varmeste tilhengere. På en felles pressekonferanse med den israelske presidenten Moshe Katsav oppfordret Sharon nybyggerne om ikke å angripe politiet verbalt eller fysisk.

- Jeg ber alle. Ikke angrip menn og kvinner i uniformer. Ikke anklag dem. Ikke gjør det vanskeligere for dem, og ikke skad dem. Angrip meg. Jeg er ansvarlig for dette. Angrip meg, sa Sharon.

Hyllet soldater og nybyggere
President Katsav avbrøt for å korrigere Sharon:

- Du mener kritisere, ikke angripe, sa han ifølge AP.

Sharon svarte ikke. Israelske sikkerhetsstyrker har advart om at Sharon kan bli attentatmål for ekstremister, på samme måte som sin avdøde forgjenger Yitzhak Rabin.

Sharon sa han var beveget av TV-bildene fra Gaza-tilbaketrekkingen, og hyllet både nybyggere og soldater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere