Gå til sidens hovedinnhold

Satte spor på Mars

Spirit satte sine første hjulspor på Mars torsdag etter en vellykket avkjørsel fra plattformen og ned på overflaten. Se bilde av hjulsporet og web-TV her.

Torsdag morgen ble ordren sendt ut fra Nasas kontrollstasjon i Pasadena, California. Startsignalet fra jorda var noen takter fra motorsykkelhymnen "Born to be Wild" av rockegruppa Steppenwolf.

En halv time senere hadde roveren lagt ut på ferden og parkerte etter 78 sekunder et par meter fra plattformen.

- Vår sandkasse
- Mars er nå vær sandkasse, og vi er klare til å leke og lære, sa lederen ved JPL-laboratoriet som styrer roveren.

Etter å den vellykkede kjøreturen tok Spirit de første bildene og sendte dem hjem til jorden. Bildene viste bakenden av kjøretøyet og to parallelle hjulspor som ledet vekk fra landingsfartøyet.

- Nå er vi på oppdraget vi alle så for oss for tre og et halvt år siden, sier Jennifer Trosper som er lederen for overflatedriften.

Orienterer seg
Den første etappen av kjøreturen var riktignok på bare tre meter. NASAs fagfolk ville gi "Spirit" tid til å orientere seg, før de sender den detaljerte instrukser om de vitenskapelige oppgavene den nå skal gjennomføre.

Først må den finne sola på himmelen over Mars, og bruke denne posisjonen til å stille sine egne antenner i riktig posisjon for dataoverføring til jorda. Deretter skal den forflytte seg til et lite krater, for å lete etter spor av vann og andre mulige forutsetninger for liv, skriver NTB-DPA-Reuters.

Reklame

NÅ: Rekordlav pris på Northug-brillene