Kongedømmet satser på en gjentakelse av fjorårets begrensede feiring, der det ikke ble meldt om noen smitteutbrudd under den fem dager lange festen.

Reglene for i år tilsier at 60.000 saudiere kan delta, flere enn i 2020, men drastisk mye lavere enn det som er deltakerantallet i normale år. De første vil ankomme lørdag.

I 2019, før pandemien rammet, deltok 2,5 millioner muslimer fra hele verden i den årlige pilegrimsreisen til Mekka og vandringen rundt den svarte steinen. Det påhviler enhver troende muslim å foreta en pilegrimsreise til Mekka minst én gang i levetiden.

De som får delta i år, er plukket ut fra 558.000 søkere gjennom et slags online-lotteri. De må være fullvaksinert og mellom 18 og 65 år, uten kroniske sykdommer.

Pilegrimsreisen vil uten strenge covid-tiltak være en potensiell superspreder av smitte, med tusenvis av mennesker tett i tett. Alle deltakere får i år utdelt et hajj-pass som gir adgang til teltleiren, hoteller og busser, uten at det krever direkte kontakt med andre mennesker. Passet kan også brukes til å spore opp savnede.

Myndighetene har utplassert svarte og hvite roboter som deler ut flasker med hellig vann fra Zamzam-kilden i den store moskeen som er bygd rundt kaabaen.

Et mål for pilegrimene er under normale tider å røre ved steinen, men i år, som i fjor, er det satt opp gjerder som hindrer dette.

(©NTB)