Saudi-Arabia slipper inn hjelpesendinger i Jemen

PÅ BEFARING: Prins Mohammed Bin Nasser Bin Abdulaziz Al-Saud, emir i Jizan-provinsen, ankommer grensen mellom Saudi Arabia og Jemen for en befaring søndag.

PÅ BEFARING: Prins Mohammed Bin Nasser Bin Abdulaziz Al-Saud, emir i Jizan-provinsen, ankommer grensen mellom Saudi Arabia og Jemen for en befaring søndag. Foto: Mansour Hadi (Afp)

Og opprørerne i Jemen sier de vil forhandle.

05.04.15 19:27

Genève (NTB-Reuters): Internasjonale Røde Kors (ICRC) få trolig av gårde hjelpesendinger til sivilbefolkningen i Jemen mandag.

Organisasjonen skal ha fått grønt lys fra Saudi-Arabia som leder koalisjonen som utfører flyangrep mot opprørere i Jemen.

To fly med hjelp

En talsperson opplyser at de trolig starter forsendelsene mandag. Det blir to fly med medisinsk utstyr og hjelpearbeidere som går til byen Sana.

Lørdag ba Røde Kors alle partene i konflikten i Jemen å gjøre et opphold i krigshandlingene i 24 timer for at hjelpesendinger skal nå fram. (©NTB)

Opprørerne vil snakke fred

Samtidig meldes det at opprørerne i Jemen sier de er klare for å sitte ned og snakke fred om Saudi-Arabia stanser luftangrepene.

Samtalene må imidlertid overvåkes av en uavhengig part, sier Saleh al-Sammad, en sentral skikkelse i Houthi-bevegelsen, som er intervjuet av nyhetsbyrået Reuters.

Jagerfly og skip fra koalisjonen, som ledes av nabolandet Saudi-Arabia, har angrepet de sjiamuslimske Houthi-opprørerne Jemen i en offensiv som startet 26. mars.

Målet har vært å drive opprørerne tilbake for at den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi igjen skal få kontroll.

Det var FN som forgjeves meklet i fredssamtalene i tiden før angrepene startet.

– Vi har ingen vilkår bortsett fra at angrepene må stanses og at man må kunne bli sittende ved bordet og holde dialogen gående, sier Sammad.

Saudi-Arabias kong Salman sier at de også er klare for politiske møter med de forskjellige partene, men under overvåking av Golfrådet (Gulf Cooperation Council). Fire av seks medlemmer i rådet er med i koalisjonen som i dag bomber Houthi-opprørerne.

Flykter til Somalia

Sivile i Jemen flykter fra luftangrepene. De fleste er foreløpig internt fordrevet i landet. Men det er begynt å komme flyktninger til landene Somalia og Djibouti, som ligger rett på den andre siden av Aden-bukta. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) vil flere komme.

Natt til søndag var det nye luftangrep mot områdene Sana, Hajjah og Aden, som også har byer med samme navn som er hovedsete for områdene.

Bombeangrepene var spesielt harde mot byen Aden, der innbyggere i noen av bydelen er blitt bedt om å reise. Bakkekampene i byen mellom regjeringstro styrker og opprørere fra Houthiene skal ha roet seg, melder FN i sin nyeste rapport søndag.

WHO har til sammen registrert at 549 mennesker har mistet livet, av dette er 217 sivile. Til sammen er 1.707 registrert skadd i Jemen siden 19. mars.

Svært mange sivile mistet livet da en moske i Sana ble truffet av bomber 20. mars.

Vil rive landsbyer

Søndag kom også meldingen om at Saudi-Arabia planlegger å rive 96 landsbyer langs grensen mot Jemen.

Landsbyene er allerede tomme. De skal rives for å hindre at opprørere og andre fra nabolandet Jemen slår seg til her.

Det er den saudieide avisen al-Hayat som melder dette.

– Vi skal hindre at de tomme husene blir skjulested for smuglere og infiltratører, sier leder for grensevaktene Hassan Aqili. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.