Saudi-Arabias konge valgte nevøen som kronprins

Mohammed bin Nayef har rykket opp til førsteplass i arverekken til den saudiarabiske tronen.

Mohammed bin Nayef har rykket opp til førsteplass i arverekken til den saudiarabiske tronen. Foto: Hamad I Mohammed

Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz har fjernet sin yngre halvbror som kronprins og i stedet innsatt nevøen som sin etterfølger.

Samtidig utnevnte han sin sønn, prins Mohammed bin Salman, til ny visekronprins.

Innsettelsen av Mohammed bin Nayef som ny kronprins etter Muqrin bin Abdelaziz markerer et generasjonsskifte i kongedømmet. Han er barnebarn av Saudi-Arabias grunnlegger Abdulaziz bin Saud – også kjent som Ibn Saud – og står nå først i køen som tronarving.

Rokeringen i kongehuset er den første siden kong Salman selv kom til makten i januar, da hans halvbror, kong Abdullah bin Abdulaziz, døde. Muqrin kunne blitt den siste sønnen av Ibn Saud til å regjere i landet, men nå er han altså skjøvet til side.

– Ville gi seg

Ifølge kongehuset hadde 69-årige Muqrin selv ytret ønske om å bli fjernet fra sin plikt som kronprins. Det innebærer også at han er ferdig som visestatsminister i oljenasjonen, men uttalelsen forsikret at «han vil alltid forbli høyt aktet».

Kong Salman kastet også om på flere posisjoner natt til onsdag. Verdens lengstsittende utenriksminister, prins Saud al-Faisal, ble erstattet av USA-ambassadøren Adel al-Jubeir.

Ifølge uttalelsen fra kongehuset hadde al-Faisal bedt om å fratre av helsemessige årsaker. Han skal fortsette som rådgiver, spesialutsending og veileder i utenrikssaker.

Flere stillinger

Den nye kronprinsen, Mohammed bin Nayef, blir visestatsminister og fortsetter samtidig som innenriksminister og leder av landets politikk- og sikkerhetsråd. Visekronprins Mohammed bin Salman beholder sin posisjon som forsvarsminister.

Kongefamilien al-Saud har regjert i Saudi-Arabia siden landet ble grunnlagt i 1932. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag