*Nettavisen* Nyheter.

Savnet argentinsk ubåt med 44 om bord funnet

FUNNET: Ubåten ARA San Juan forsvant uforklarlig 15. november i fjor. Nå er den funnet.

Ubåten ARA San Juan som forsvant 15. november i fjor med et mannskap på 44 om bord, har blitt funnet, bekrefter den argentinske marinen.

17.11.18 12:32

Etter et år med omfattende leteaksjoner, har ARA San Juan blitt funnet på 800 meters dyp utenfor halvøya Valdes, bekrefter den argentinske marinen lørdag.

– Det ble besluttet å gjøre enda et søk og, takk gud, da ble fartøyet funnet, sier Rodolfo Ramallo som er talsperson for den argentinske marinen.

Norsk skip

Ubåten ble funnet av en fjernstyrt undervannsfarkost tilhørende det amerikanske selskapet Ocean Infinity.

Selskapet bruker det norske skipet Seabed Constructor som de har leid av bergensrederiet Swire Seabed. De har en flåte av undervannsroboter fra Kongsberg Maritime i Horten som de bruker til å søke gjennom havbunnen, skriver NRK.

ARA San Juan meldte i november i fjor om tekniske problemer, og kom aldri tilbake til marinebasen den dro fra.

Til sammen 15 nasjoner har underveis vært med i letingen etter ubåten.

Det norske offshoreskipet «Skandi Patagonia» har også deltatt i letearbeidet.

Det norske skipet Seabed Constructor var også leid inn av Ocean infinity for å lete etter Malaysia Airlines MH370 i 2014, passasjerflyet som forsvant over havet på vei til Beijing med 239 personer om bord. Flyet ble aldri funnet.

Sinne

Sinne og sorg har preget de mange pårørende i Argentina siden ubåten forsvant i fjor. Noen mener at myndighetene har hemmeligholdt opplysninger og at det tok for lang tid å få startet leting etter ubåten

Sjefen for den argentinske marinen, Marcelo Srur, fikk sparken i kjølvannet av tragedien.

Eksperter har tidligere uttalt at de tror ubåten imploderte og ble trykket sammen på dypt vann utenfor kysten av Argentina. En uvanlig lyd som ble registrert i området der ubåten antas å ha forsvunnet, tre timer etter at den sist ga lyd fra seg, ble først antatt å ha vært en eksplosjon. Office of Naval Intelligence tror det i stedet kan ha vært lyden av ubåten som imploderte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.