*Nettavisen* Nyheter.

Schröder går av

Den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder går av som partiformann i det sosialdemokratiske partiet.

06.02.04 16:54

Årsaken er økende uro omkring hans reformplaner.

Schröder kunngjorde selv beslutningen på en pressekonferanse fredag. SPDs parlamentariske leder Franz Müntefering kommer trolig til å ta over jobben som partiformann. Han er ventet å bli valgt på en ekstraordinær partikongress i mars.

Den 59 år gamle Schröder fortsetter som Tysklands forbundskansler slik at han kan konsentrere seg om å iverksette reformprosessen han ser som helt nødvendig for landets framtid.

- Tyskland befinner seg i en av de viktigste reformprosessene i etterkrigstiden. Jeg er overbevist om at det er av avgjørende betydning å fortsette den prosessen, sa Schröder med Müntefering ved sin side.

Han erkjente at det har vært vanskelig å forklare reformpolitikken til velgerne, men sa at veien framover blir en arbeidsdeling mellom ham og Müntefering.

64 år gamle Müntefering er mer populær enn Schröder i partiet, og kan som partiformann hjelpe Schröder ved å avlede kritikken mot reformprosessen. Han ventes å bli valgt på en ekstraordinær partikongress i mars.

Rekordlav oppslutning
Schröder har den siste tiden vært gjenstand for økende kritikk på grunn av den synkende oppslutningen om SPD, de omstridte reformene og en rekke andre problemer.

Det er stor frykt blant partiledere landet rundt for at partiet går mot en katastrofe ved de 14 valgene i kommuner og delstater som skal avholdes i løpet av 2004.

På de siste meningsmålingene har SPD sunket til et historisk lavnivå på 24 prosent, mens det kristeligdemokratiske opposisjonspartiet CDU ligger stabilt rundt 50 prosent.

Partiet har også mistet medlemmer i titusenvis på grunn av misnøye med Schröder og reformene. På grasrota oppfattes den næringslivsvennlige politikken som et svik mot partiets sosialistiske idealer.

Omstridte reformer
Velgere og partimedlemmer er særlig opprørt over nye tiltak som ble innført 1. januar, ikke minst egenandelen på 10 euro (85 kroner) for legebesøk som tidligere var gratis.

Også andre nedskjæringer i helsesystemet og i eldreomsorgen, samt økte krav til millioner av arbeidsløse er svært upopulært i et av Europas mest tradisjonsrike arbeiderpartier.

Schröder mener nedskjæringene er nødvendige for å holde liv i det offentlige trygdesystemet og få fart i den stillestående økonomien, der det ikke er tegn til at arbeidsløsheten skal synke nevneverdig under 10 prosent.

Beslutningen om å trekke seg kom uventet etter at Schröder så sent som torsdag avviste krav fra flere lokale partiledere om å gjennomføre endringer i regjeringen.

Fryd i opposisjonen
Den konservative opposisjonen greide knapt å skjule sin fryd over nyheten. Lederen for det kristeligdemokratiske partiet CDU, Angela Merkel, sa at avgangen betyr at Schröder mister autoritet over hele linja.

- Dette er begynnelsen på slutten for kansleren og begynnelsen på slutten for denne regjeringen, sa hun.

Schröder selv avviser at maktskiftet betyr at han har mistet autoritet i partiet.

Reaksjonene utover i partiet var positive. SPD-leder Wolfgang Jüttner i Schröders egen delstat, Niedersachsen, kalte avgangen et skritt framover.

- Müntefering kan konsentrere seg mer om partiarbeidet enn Schröder kunne. Han kjenner partiet godt og viser at han tar det på alvor. Det er nettopp det vi trenger, sa Jüttner.

Lederen for ungsosialistene, Niels Annan, sa at det med Müntefering vil bli mulig å gjenvinne tapt tillit i befolkning og hos de 40.000 som har forlatt partiet.

Selv om det vanligste er at den tyske forbundskansleren også er leder for sitt parti, er det ikke noe krav. Schröder selv tok over som partileder først flere måneder etter at han vant valget i 1998.

(NTB-Reuters-DPA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag