Schröder gjenvalgt - velgerne svikter

Forbundskansler Gerhard Schröder ble gjenvalgt som leder for de tyske sosialdemokratene mandag, men partiets problemer er ikke over.

Schröder var eneste kandidat og fikk vel 80 prosent av stemmene i et valg som kom i skyggen av partiledelsens omstridte reformprogram "Agenda 2010", melder NTB-Reuters-AFP.

Schröder har ledet SPD siden 1999 og partiledelsen ville regnet det som et nederlag dersom han fikk under 80 prosent av stemmene fra de vel 500 delegatene.

Valget ble utsatt flere timer på grunn av en omfattende debatt om de sosiale og økonomiske reformene som Schröder har satt hele sin politiske prestisje inn på å gjennomføre.

Endringer
I sin åpningstale på landsmøtet slo Schröder fast at partiet står overfor store problemer.

- Men vi står foran en ny epoke, og for å gjenreise Tyskland og nå til topps må vi gi opp det gamle og gå nye veier, sa Schröder.

Tusenvis av partimedlemmer har meldt seg ut, partiet har lidd en rekke regionale valgnederlag og både statsministeren og partiet er blitt skyteskive som følge av "Agenda 2010". De omfattende reformene er både radikale og smertefulle.

Grasrota skeptisk
Misnøyen rundt reformene er stor på grasrota, og mange anklager partiledelsen for å bevege seg langt bort fra tradisjonelle sosialdemokratiske verdier.

Delegatene på landsmøtet vil trolig la sin frustrasjon få fritt utløp når tillitsvervene skal besettes. Selv om Schröder ble gjenvalgt som formann, vil Clement, finansminister Hans Eichel og partiets generalsekretær Olaf Scholz få sitt pass påskrevet.

Partiledelsen forsvarer "Agenda 2010" med nebb og klør.

- Våre reformer er nødvendige og rettferdige. Kostnadene i arbeidslivet må ned, og vi vil ha flere hender i arbeid. Folk skal kunne tjene til livets opphold og ikke være avhengig av alskens former for veldedighet, sa Schröder i sin tale, uten å vekke særlig begeistring.

Reformpakken vil berøre de fleste tyskere. Det har ført til stor velgerflukt og nederlag ved flere delstatsvalg de siste månedene. Ferske meningsmålinger viser en oppslutning om SPD på rundt 30 prosent, mens de konservative opposisjonspartiene CDU/CSU ligger på rundt 50 prosent.

Demonstrasjoner
Kritikerne anklager SPD-ledelsen for ikke å ha gjort nok for å nå grasrota med sitt budskap.

- Vi har ikke klart å få fram hva som er kjernen i vår velferdspolitikk, sier Kurt Beck, partiets leder i delstaten Rheinland-Pfalz.

Og mens Schröder talte samlet 10.000 politimenn og brannmannskaper seg utenfor landsmøtesalen – ikke for å passe på SPD-utsendingene, men for å demonstrere mot "Agenda 2010".

Den upopulære reformpakken skal selges fram til neste valg på forbundsdag, som finner sted i 2006.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.