RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Schröder knust i Bayern-valg

Sist oppdatert:
Statsminister Gerhard Schröders sosialdemokratiske parti led som ventet et ydmykende nederlag under delstatsvalget i Bayeren søndag.

Den konservative kristeligsosiale union CSU under sin leder Edmund Stoiber fikk 62 prosent av stemmene, mot bare 18,5 prosent for sosialdemokratene, ifølge en valgdagsmåling. CSU har aldri tidligere fått en så høy oppslutning, melder NTB-AFP.

For forbundskansler Schröder er valget i Bayern det tredje store nederlaget så langt i år. Også i delstatene Hessen og Niedersachsen gjorde hans parti SPD elendige valg.

På forhånd var det forventet at det konservative CSU ville vinne en soleklar seier, men valgdagsmålingen for TV-kanalen ARD gir likevel et resultat som ligger i overkant av hva de siste meningsmålingene hadde spådd.

Valget i Bayern er derimot en søt hevn for Stoiber, som i høst var de konservative partienes kandidat til jobben som forbundskansler. I valget til ny riksdag ble han slått av sosialdemokratene og Schröder med hårfin margin, i en periode hvor Schröder fikk god drahjelp av sin sterke motstand mot USAs krigsplaner i Irak.

Bayern er en av Tysklands rikeste og mest folkerike delstater, og Stoiber har lyktes med å skape frustrasjon over det han mener er de sentrale myndighetenes manglende evne til å få fart på økonomien, samt å få ned arbeidsløsheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere