RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Schröder tester tilliten

Ny jobb til tidligere kansler.
Ny jobb til tidligere kansler. Foto: Scanpix/EPA/Tim Brakemeier
Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder ba mandag Riksdagen om å avholde avstemningen som skal bane vei for nyvalg i september.

Schröder har bedt om et tillitsvotum i parlamentet, melder nyhetsbyrået AP. Tillitsvotumet er et ledd i planen for å fremskynde valget i landet til i høst.

Det er ventet at parlamentet vil gjennomføre avstemningen kommende fredag.

Schröders plan er å tape avstemningen, noe som innebærer at noen av hans egne partifeller mot stemme mot regjeringen eller avstå fra å stemme, og deretter be president Horst Köhler utskrive nyvalg.

Schröder varslet dette allerede tidligere i sommer, etter at sosialdemokratene hadde gått på en rekke sviende nederlag i lokalvalg. Schröders valgperiode går egentlig ikke ut før høsten 2006, men tapene i lokalvalgene har gitt de konservative flertall i det tyske overhuset.

Ferske meningsmålinger viser at Schröders sosialdemokrater ligger an til å tape valget, og at Tyskland dermed får sin første kvinnelige forbundskansler, den konservative partilederen Angela Merkel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere