RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Schröder tviholder på EU-grunnlov

Ny jobb til tidligere kansler.
Ny jobb til tidligere kansler. Foto: Scanpix/EPA/Tim Brakemeier
Sist oppdatert:
- EU-grunnloven er ikke død, hevder forbundskansler Gerhard Schroder. Torsdag samles topplederne i EU til krisemøte.

Tommøtet i Brussel blir sett på som det viktigste i unionen siden Maastricht-traktaten ble signert i 1992.

I en tale til den tyske nasjonalforsamlingen før møtet sa Gerhard Schröder at godkjenningsprosessen av grunnlovsforslaget bør fortsette.

- Kommentarer man hører fra EU-parlamentet og andre steder om at grunnloven er død, er helt feil, sa Schröder.

- Hvert land har rett til å bestemme hvordan de vil godkjenne grunnloven, fortsatte han.

Permanent krise
EU-toppene samles i Brussel torsdag for å forsøke å redde arbeidet med en felles EU-konstitusjon, som er i alvorlige problemer etter at både franske og nederlandske velgere har stemt nei til grunnlovsforslaget. EU-landene skal også forsøke å samles om et felles budsjett.

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso har advart om at EU kan stå overfor en «permanent krise», og har bedt topplederne tenke seg grundig om når det gjelder fremtiden til den 25 land store unionen.

EU-grunnloven

Så langt er grunnloven ratifisert av Østerrike, Hellas, Italia, Latvia, Litauen, Slovakia, Slovenia, Spania og Ungarn. Blant disse landene har bare Spania avgjort saken ved folkeavstemning.

Den tyske nasjonalforsamlingen har ratifisert EU-grunnloven, men vedtaket er anket til forfatningsdomstolen.

Tillit
EU-kommisjonen president Jose Manuel Barroso sa ifølge CNN onsdag at EU trenger å gjenvinne befolkningens tillit etter de klare nei-resultatene fra folkeavstemningene i Frankrike og Nederland.

Det hersker stor usikkerhet innad i unionen rundt veien videre. Uenigheten om budsjettet gjør møtet ekstra vanskelig. Storbritannia er under press fra Frankrike, Tyskland og andre tunge EU-land for å betale mer til EU-kassa. Statsminister Tony Blair på sin side nekter å gi slipp på den såkalte EU-rabatten Storbritannia har før EU kutter i de massive overføringene til landbruket.

Onsdag uttalte Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker at han ikke venter noen løsning på krisen under toppmøtet i Brussel. Det er Luxembourg som for tiden har formannskapet i EU.

Se gratis video her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere