*Nettavisen* Nyheter.

Se angrepet på norske soldater

Angriperne benyttet pansernvernraketter, kalashnikov-geværer og håndgranater da de angrep ISAF-leiren i Maymane tirsdag. Se soldatenes egne bilder her.

10.02.06 12:41

Torsdag friga Forsvaret bildene fra ødeleggelsene etter angrepet. Mellom 200 og 300 opprørere deltok. Fem opprørere ble drept. Seks norske soldater i den Nato-ledete leiren ble lettere skadd.

- Kjempet for livet
- Angrepet ble oppfattet som en ren krigshandling fra de som ble utsatt for det. Rapportene fra Maymane går ut på at personellet kjempet for livet. Forsvaret har så langt ikke registrert eller blitt orientert om skadde eller døde som en konsekvens av skudd fra personell i leiren, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Norske soldater skal de nærmeste dagene debriefes av norske spesialister.

- Angrepet på de norske styrkene i Afghanistan var en regelrett krigshandling - planlagt og med bruk av tunge våpen. Dyktighet hindret tap av norske liv, uttalte sjefen for de norske ISAF-styrkene, Atle Stai, til TV 2 Nyhetene, onsdag.

Svarte med skarpe skudd

Torsdag bekreftet Forsvaret at soldatene i ISAF-leiren svarte med skarpt og sier de kjempet for livet under fem timer lange angrepet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Foreløpige rapporter av hendelseforløpet viser at det har vært løsnet enkelte skarpe skudd fra håndvåpen i selvforsvar, sier pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarets fellesstab til TV 2 Nettavisen. Det er ikke klart om det var norske soldater eller andre soldater i leiren som avfyrte skuddene.

Forsvaret feilinformerte
Forsvarssjef Sverre Diesen avviste tirsdag at det var skutt med skarpt mot opprørerne.

- Jeg er fornøyd med at styrken kun har avfyrt varselskudd, brukt gummikuler og tåregass, uttalte han ifølge en pressemelding Forsvaret sendte ut. Men dette var altså feil.

Forsvarssjefen sier til Aftenposten.no at han ikke hadde denne informasjonen tirsdag og mener det ikke er grunn til å kritisere Forsvaret for mangelfull informasjon i saken.

- Nå viser det seg at noen av våre har skutt et meget begrenset antall rettede skudd mot angripere som hadde trengt helt inn til hovedhuset inne i gårdsrommet i et forsøk på å sette fyr på det, sier Diesen til avisa.

Fem timers angrep
Ifølge Forsvaret brukte ISAF-styrken i hovedsak defensive virkemidler som tåregass, gummikuler og varselskudd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Angriperne på sin side benyttet panservernraketter, kalashnikov’er, et stort antall splinthåndgranater, brannfakler, andre håndvåpen og stein, ifølge Forsvaret.

Nato-ledet styrke
Det er et såkalt Provincial Reconstruction Team (PRT) som holder til i Maymane. PRT-teamet er en del av den Nato-ledede ISAF-styrken i Afghanistan. Maymane er en provinshovedstad i Faryab-provinsen, som grenser mot Turkmenistan. Byen ligger på 870 meters høyde, og har ca 70.000 innbygere, ifølge Forsvaret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag