RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: urban aeronautics

Se bilen som kan fly

Sist oppdatert:
Så er den her, i hvert fall i laboratoriet. Bilen som aldri står fast i kø - fordi den kan fly. Se video

(iBergen.no): X-Hawk kalles den og den utvikles av israelske Urban Aeronautics og Bell Helicopter. Luftbilen blir primært produsert som en slags mellomting mellom ambulanse og legehelikopter, men har helt åpenbare muligheter både i rushtrafikken og i Forsvaret.

Se animasjonsfilm her

Luftbilen som er på størrelse med en van, har to rotorer som gir vertikal bæreevne, men i motsetning til på helikopterne er disse innebygget slik at "bilen" kan operere innimellom hus i byer og i skog eller i trange kløfter.

Se prototypen fly her (ekstern lenke)

Bilen som allerede nå på prototyp-planet lar seg manøvrere med enkelhet vil kunne le av rush-trafikk, gi blaffen i om det ikke er bygd noen bro over elven og vil ikke ha problemer med punktering. Norsk veistandard blir for «de andre» å forholde seg til.

Det åpenbare problemet er prisen. Når den en gang kommer i produksjon vil du måtte punge ut med mellom 20 og 40 millioner til å begynne med. Kanskje mindre etter hvert. Men heldigvis slipper du veiavgiften ettersom du ikke bruker veiene noe særlig.

Det eneste åpenbart negative å se så langt er at inntil en skikkelig bærekraftig energikilde er funnet, så vil den neppe lette klimatrykket på kloden.

Les flere saker på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere