Se de norske WTC-forslagene

Blant de over 5000 forslagene som kom inn til minnesmerke ved World Trade Center, var to norske. Se bidragene her.

20.02.04 13:25

Du kan studere de norske bidragene i detalj ved å klikke på lenkene øverst til høyre.

5201 forslag kom inn etter at myndighetene i New York utlyste en arkitektkonkurranse om å lage et minnesmerke der Tvillingtårnene en gang stod. Vinneren ble Michael Arad, som laget forslaget «Reflectning Abscence» .

Nå er alle de andre forslagene offentliggjort på nettsiden www.wtcsitememorial.org, blant dem to norske.

Sarah Rosenbaum og byrået Making Waves stod for det ene bidraget kalt «Lines of Light».

Lysstråler
I bidraget blir hvert av de 3022 ofrene minnet med en tynn lysstråle. Lysstrålene stråler ned i kvadratene der de to tårnene en gang stod. Når en av strålene blir brutt av for eksempel en hånd, vil offerets navn stråle ned fra oven og lyse opp i hånden, foreller Sarah Rosenbaum.

- Jeg hørte om konkurransen veldig tilfeldig i mai i fjor, da jeg var i New York. Det er ikke noe som jeg normalt hadde tenkt at jeg kunne bidra til, men mens jeg var i byen en uke, fikk jeg en ide, og da tenkte jeg at når jeg har ideen så kan jeg like godt sende den inn, forteller Rosenbaum til TV 2 Nettavisen.

Sørgekammer
I bygningen der lysstrålene ble sendt ut og ned i tvillingtårnenes fotavtrykk, ville Rosenbaum lage et kammer der etterlatte kunne komme å sørge.

- Der ville det komme lysestaker opp i gulvet samme sted som strålene gikk nedover. Dette skulle være ikke være åpent, men mer til privat bruk for de etterlatte og til minnemarkeringer, sier Rosenbaum.

Hun så også for seg at de tynne lysstrålene også ville stråle oppover fra denne bygningen. Den ideen er inspirert av de to lyskasterne som symboliserte tårnene som ble satt opp på Ground Zero ikke lenge etter 11. september.

Rosenbaum, som er seniordesigner i Making Waves og var opphavskvinnen til OL-piktogrammene i 1994, var hadde stor tro på ideen sin.

- Jeg hadde tro på ideen, men det skal mye til å nå opp blant over 5000 deltagerne. De har nok valgt ideer med mer arkitekturmessige løsninger. Forslaget mitt er mer et kunstnerisk konsept, forteller Rosenbaum.

Skrift i gull
Det andre norske bidraget ble tegnet av sivilarkitekt Erik Dahle på Elverum. I hans forslag var ofrenes navn tegnet i gull med fødselsdato på en av veggene mot en åpen plass.

- Jeg så annonsen i Sunday Times og bestemte meg for å sende inn et forslag, sier Dahle til TV 2 Nettavisen.

- Jeg synes prosjektet mitt var meget godt, sier Dahle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.