RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se de utrolige mobilmastene

I USA har de nå begynt å gå svært langt for å kamuflere stygge mobilmaster.

Det er ikke til å komme unna at telekommunikasjonsutstyr ikke er det vakreste vi ser rundt oss, og lokalsamfunn som ikke godtar at teleselskapene setter opp stygge master har tvunget gjennom en ny trend.

Egne kamuflasjeselskaper
Egne selskaper har begynt å spesialisere seg på å forkle mobilmaster på de mest utrolige måter for å få de til å gli inn i lokalsamfunnene.

Se tv-innslaget fra amerikanske CBS under.

- Det er enkelte byer som nå krever at alle mobilmaster skal kamufleres, forteller Andrew Messig i selskapet Larson Camouflage.

Bygges inn i kirker
Antenner bygges nå inn i falske fyrtårn, de blir kamuflert som trær og kaktuser – og en del kirker har begynt å tjene penger på å leie ut sine klokketårn til å også huse mobilmaster.

Tom Carson, som bor ved siden av et falsk fyrtårn, forteller til CBS News at turister nå begynner å tiltrekkes av fenomenet.

- Det er mye penere enn det det kunne ha vært. Ville ikke du hatt dette tårnet fremfor antenner som stakk frem? Det er jo vakkert, sier Carson.

Den store ulempen med denne typen tårn er åpenbart prisen. Et slikt kamuflert tårn koster typisk fire ganger så mye som tradisjonelle master.

Skjer til en viss grad også i Norge
I Norge går man ikke like langt, men å tilpasse utstyret inn i miljøet står i høysetet. Blant annet har Telenor jobbet sammen med Kurt Oddekalv for å få til mobilutstyr på fjellet der utstyr bygges inn i estetisk hytter for ikke å skjemme miljøet.

- Vi kaller det ikke kamulasje, men vi tilpasser arkitektonisk. Vi har blant annet et eksempel på en gård i Trondheim der vi sammen med arkitekt fant løsninger med farger og plassering slik at det skulle gå godt sammen, og på Larvik Golfbane bygget vi en kunstig pipe på klubbhuset. Det er også eksempler på at vi benytter trær til å sette opp utstyr, men her i Norge er det da snakk om ekte trær, ikke falske trær slik de gjør enkelte andre steder, forteller Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere