*Nettavisen* Nyheter.

Se hånden som «tenker»

Sersjant Juan Arredondo mistet hånden i Irak. Nå har han fått en ny.

26.07.07 20:38

Sersjanten mistet venstrehånden sin da en bombe gikk av rett ved siden av bilen han satt i. Men med en ny type protese kan han gjøre de ting han har savnet siden ulykken i 2005.

- De som har begge hendene sine tenker ikke stort over at man kan gjøre ting med hånda, men for meg er det svært spennende siden jeg nå har fått en ny hånd som kan gjøre disse tingene, sier soldaten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nye muligheter
Den gamle typen protese fungerte mer som en klype som kunne holde ting. Den ga ikke muligheten til å gripe rundt ting. Den nye protesen gir derimot muligheter til for eksempel å holde en blyant eller en ball på en helt ny måte, melder Reuters.

- Hver enkelt finger har en liten motor, som gjør det mulig å forme fingrene rundt ting, sier Troy Farnsworth, som jobber ved Hanger Prosthetics and Orthotics.

Klikk på bildet for å forstørre.

Protesen «tenker selv»
- Når pasienten tenker på hva de skal gjøre, sender hjernen et lite signal ned til muskelen i armen. Muskelen trekker seg så sammen, noe som gjør det mulig for den lille datamaskinen, ved hjelp av sensorer, å gjennomføre bevegelsen, sier Farnsworth.

For den pengesterke
Denne høyteknologiske nyvinningen er det nok mange som kunne trengt, men man bør være av den pengesterke typen for å kjøpe protesen. Den kunstige armen koster alt ifra 65.000 til 150.000 dollar, noe som tilsvarer omtrent 400.000 til 900.000 norske kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.