RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se Mars-krater på nært hold

Sist oppdatert:
En gang i tiden fikk Mars en fulltreffer «midt i planeten». Nå gransker europeiske romforskere krateret.

Det sommerfugl-formede krateret på Mars har vekket forskernes interesse etterhvert som bildene fra romfartøyet «Mars Express» har nådd jorden. Det som gjør akkurat dette krateret spesielt interessant er størrelsen og formen.

24 kilometer langt
Bildene som den europeiske romfartsorganisasjonen ESA nå offentliggjør er tatt med et høyoppløselig kamera om bord på «Mars Express». Krateret er 24,4 kilometer langt, 11,2 kilometer vidt og rundt 650 meter dypt i forhold til sletta rundt, forteller ESA på sine nettsider.

Truffet fra lav vinkel
ESAs romforskere beskriver krateret som et nedslagskrater som i ettertid er formet av lavastrømmer. At krateret er ellipseformet og ikke sirkelformet forteller forskerne at det som en gang traff planeten kom i en lav vinkel, mindre enn ti grader. Det finnes flere ellipseformede kratere både på Mars og vår egen måne.

Fargebildene og perspektivbildene som ESA publiserer er bygget opp ved hjelp av informasjon fra flere bilder og målinger.

Se flere bilder på ESAs hjemmeside.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere