RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se pilegrimenes egne bilder

Foto: Privat (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Magisk, sier norske François etter møtet med helligdommen i Mekka. Men trosfellenes køkultur ble et aldri så lite kultursjokk.

- Vi hadde våre forventninger, og man danner seg et bilde på forhånd. Men det er noe helt annet å være her og oppleve det selv. Det å se Kabaen for første gang. Det er noe magisk over det, sier François el-Safadi (38).

- Dette er noe man tenker på hele livet, og hajj er en stor søyle innen islam. Det er spesielt. Så mange mennesker, det å sove utendørs på en liten madrass. Men nå savner jeg familien. Når vi kommer hjem mandag, har vi vært borte i tre uker, sier Belal Abdulrahman (34).

Tre millioner pilegrimer
De to norsk-palestinske vennene bor begge i Larvik og har gjennomført sin første pilegrimsreise, hajj. Det er en reise alle troende muslimer etter tradisjonen skal gjennomføre en gang i livet - så sant de har mulighet til det. Sammen med anslagsvis tre millioner muslimer fra hele verden dro de i år til Mekka, de klippet seg og iførte seg noen enkle, hvite plagg, gikk inn i den hellige tilstanden som kalles ihram og gjennomførte ritualene som hører med i løpet av de tre dagene.

Vender seg mot Kabaen
Kabaen som François forteller om er det terningformede bygget som ligger midt i hovedmoskeen i Mekka. Dette er den største helligdommen for muslimer. De er mot denne de vender seg når de ber. Kabaen var en helligdom lenge før Muhammeds tid. Den skal opprinnelig ha blitt reist av Ibrahim (Abraham), jødenes, de kristne og muslimenes felles stamfar, og sønnen Ishmael.

Sju ganger rundt Kabaen
Et av ritualene pilegrimene skal gjennomføre er å vandre sju ganger rundt Kabaen - mot klokka. I år kunne man for første gang se en direktesendt overføring fra Mekka under hajj på YouTube. Bildene fra den store moskeen viste et enormt folkehav i sakte bevegelse rundt Kabaen.

- Det er tre etasjer i moskeen hvor du kan gå rundt. Den korteste veien rundt tar rundt 45 minutter. I tredje etasje tar det nesten to timer. Det er en bølge av mennesker. Vi var klissvåte av svette da vi kom ut igjen. Av og til kom det en bølge som nesten klemte deg flat. Vi har heldigvis ikke sett noen dø rundt oss, men vi har sett folk besvime, forteller François.

Selv måler han 190 centimeter på strømpelesten og har en klar fordel i folkemengden. Han får pusterom.

- Jeg forsøkte å beregne hvor mange som var der samtidig med oss. Jeg tok for meg et kvadrat og ganget det opp. Jeg tipper det var mellom 300.000 og 500.000 mennesker der.

- Hvordan er det med køkulturen under hajj?

- Det er ikke noen køkultur slik vi er vant med. Men hajj ble gjennomført uten alvorlige ulykker denne gangen, sier François og røper at de to kameratene fra Larvik var litt skeptiske til sikkerheten i starten.

Tre millioner mennesker presset sammen på få kvadratkilometer er uansett en stor utfordring. Hajj er verdens største årlige arrangement. Myndighetene i Saudi-Arabia har sin fulle hyre med å holde orden på folkemassene. En liten hær av sikkerhetsvakter er stasjonert ut. Et tusentall overvåkingskameraer følger med. Det er guider som viser vei og brosjyrer og tekstmeldinger som forteller folk hvordan de skal oppføre seg.

Har skjerpet sikkerheten
Det er likevel ikke til å unngå at det noen ganger blir kaotisk. For eksempel ved ritualet som skal symbolisere steiningen av djevelen i Mina. Her har mange omkommet etter å ha blitt trampet eller klemt i hjel i trengselen opp gjennom årene. Men saudiarabiske myndigheter tok før årets hajj grep og sørget for bedre og sikrere passasje for dem som skal til og fra.

- Vi kom oss inn til murkanten og fikk kastet på steinen. Der opplevde jeg å få en stein i bakhodet, men den var heldigvis ikke stor. På forhånd var vi informert om at steinene måtte være av ertestørrelse. Men det er ikke alle som følger det rådet, forteller François.

Han forteller også om et annet ritual der trengselen er veldig stor og det kan bli ampert. Det gjelder den svarte steinen som man helst skal kysse, men det er nærmest en umulig oppgave. Og dette er heller ikke et obligatorisk ritual.

- Dette ville vært selvmord å stikke hodet inn der. Der så vi også slåssing, sier han.

- Hva sitter dere igjen med etter pilegrimsreisen?

- Det er en spesiell opplevelse. For meg som praktiserende muslim er det ikke slik at denne turen gjør meg mer eller mindre troende, men jeg vet at mange også benytter hajj til å få en ny start i livet. Det som er hovedpoenget med turen er å søke tilgivelse. Underveis skal du ikke krangle med folk, ikke gjøre noen noe vondt og følge ritualene. Gjennomfører du hajj på riktig vis, tilgir Allah dine synder, forklarer den norske pilegrimen.

Han sier han videre håper å bli mer bevisst på sin tro og dens budskap.

Mislykket forsøk i fjor
De to hadde egentlig tenkt å ta turen i fjor, men de ble stoppet på Heathrow. Grunnen var strenge regler fra saudiske myndigheters side om hvilken flyplass du skal lande på når du skal til Mekka på hajj. François og Belal hadde booket via Riyadh, men skulle ha landet i Jeddah, en time fra Mekka.

- Vi ble avvist på flyplassen. Det var en kjempeskuffelse, sier han.

Hajj er en pakketur med en pris som kanskje kan sammenlignes med en temareise. Reiseoperatøren skal ha rundt 34.000 kroner for de tre ukene man er på reisefot. Det omfatter fly, overnatting, visum, busstransport. På grunn av reiseoperatørens glipp i fjor, fikk de to muslimene fra Larvik i år avslag og betalte rundt halvparten.

- Vi kommer fra Norge, men jeg ser at muslimer fra andre land også betaler omtrent det samme som vi gjør. Noen sparer hele livet for å få råd til å reise, sier François.

Fakta om årets hajj

Det er ikke meldt om alvorlige ulykker blant pilegrimene etter årets hajj. Ifølge saudiske myndigheter var antallet pilegrimer i år 2,93 millioner. Av disse kom 1,83 millioner fra utlandet.

Over 293.000 personer har vært i sving for å holde orden og yte service overfor pilegrimene.

Bare tilknyttet ritualet med den symbolske steiningen av djevelen var 12.000 sikkerhetsvakter i sving mens 400 videokameraer overvåket folkemengden akkurat her.

Saudi-Arabias religionsdepartement har i år sendt ut 3,25 millioner tekstmeldinger hver dag til pilegrimenes mobiltelefoner for å informere dem om riktige prosedyrer under de forskjellige hajj-ritualene.

Folkemengden ble overvåket med kameraer utstyrt med bevegelsessensorer for å kunne reagere i tide i forhold til farlig trengsel.

For første gang ble hajj kringkastet direkte på YouTube i samarbeid med saudiarabiske myndigheter.

(Kilde: Agence France-Presse)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere