RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se rivingen her

Sist oppdatert:
Klokken 8 mandag morgen startet rivingen av det omstridte Ungdomshuset i København. Se video.

Ifølge den danske avisen Politiken startet rivingen med at en stor kran slo et stort hull i husveggen. Store deler av byggets øvre etasje ble revet først. Rivingen startet presis klokken 08, og rivningsarbeiderne har hetter som gjør at de ikke skal bli gjenkjent, melder Ritzau.

Gråtende ungdommer
Rivningsplanene førte til voldsomme demonstrasjoner i København i helgen. Mandag morgen har flere ungdommer samlet seg utenfor huset i Nørrebro, og mange av dem gråter, ifølge journalister på stedet. Andre roper skjellsord mot politiet og mot rivningsarbeiderne. Politiet har satt opp sperringer, og rundt 30 politifolk er på plass, men det er foreløpig rolig på stedet.

- Siden første gang det var snakk om riving av det over 100 år gamle huset har vi igjen og igjen forslått overfor politikerne at de gav oss en ledig tomt i bytte for den i Jagtvej 69. Politikerne har konsekvent valgt å ignorere forslaget, skriver Ungdomshusets pressegruppe i en pressemelding.

Gir ikke opp
Foreningen «Foreldre for Flere Ungdomshuse» skriver i en pressemelding at rivingen er skammelig.

- Det er et stort tap og en sorg for oss alle og en utilgivelig feiltakelse av politikerne. Det er et kulturmord og en hån mot alle som jobber for kulturelt mangfold, frirom og alternativ kultur. Kampen fortsetter, skriver foreldrene ifølge hjemmesiden Modkraft.dk.

Husets nye eiere, Faderhuset, sa på en pressekonferansen mandag formiddag at det skal bygges et nytt hus på stedet. Det ville bli for dyrt å pusse opp bygget. Dessuten var det funnet asbest i veggene, opplyste Ruth Evensen på pressekonferansen.

Hun leder den lille menigheten som kjøpte det lille teateret i 2001. I de nye lokalene vil det bli kafeer og forsamlingslokaler.

Flere av naboene til det omstridte Ungdomshuset er fornøyde med at rivingen endelig er i gang.

- Det er deilig. Endelig kan vi få litt ro, sier Tina Spang Pedersen, som i bor i nærheten.

Over 600 personer ble pågrepet i demonstrasjonene forrige uke.

TV 2-reporter Elin Sørsdahl har dekket opptøyene i København. Les om opplevelsene i hennes egen blogg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere