RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se roboten som «føler»

Si «sushi», og roboten Kansei smiler. Se video!

Roboter kan etter hvert gjøre veldig mye. Men når det kommer til å vise følelser, er det slutt.

Helt til nå. En forskergruppe ved Meiji-universitetet i Japan har satt sammen en såkalt humanoid robot som ser bekymret ut når han hører ordet «bombe» og smiler når noen sier «sushi».

I alt kan Kansei lage 36 ansiktsuttrykk ut fra ord (på engelsk) som glede, tristhet, sinne, avsky, frykt og overraskelse, samt kombinasjoner av disse.

Se video ved å trykke på bildet over!

Assosierer
En programvare skaper assosiasjoner ved hjelp av en online database som automatisk oppdaterer seg selv. I databasen knyttes ordene til en rekke nøkkelord, melder Reuters.

Ansiktsuttrykkene skapes gjennom 19 bevegelige deler i robotens ansikt. Over disse delene ligger en ansiktsmaske i silikon.

Når Kansei hører ordet «president», assosierer han ordet med for eksempel «Bush», «krig» og «Iraq». Ansiktet viser en blanding av frykt og vemmelse.

Skal lære å snakke
- Det vi forsøker på, er å skape en «bevissthetsflyt» i roboter, slik at vi kan skape de relevante ansiktsuttrykket basert på denne flyten.

- Jeg tror dette kommer til å bli nøkkelen til å forbedre kommunikasjonen mellom mennesker og roboter, sier prosjektleder Junichi Takeno, professor ved Meiji-universitetets avdeling for naturvitenskap og teknologi.

Ifølge Takeno vil Kansei i løpet av noen år også kunne snakke og være i stand til å lese menneskers følelser. Da kan roboten bli brukt for eksempel på pleiehjem for eldre.

Hva mener du - kan en robot som Kansei gjøre en jobb på et pleiehjem? Si din mening under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere