500 - Internal Server Error

[]
Gå til sidens hovedinnhold

Se roboten som «føler»

Si «sushi», og roboten Kansei smiler. Se video!

Roboter kan etter hvert gjøre veldig mye. Men når det kommer til å vise følelser, er det slutt.

Helt til nå. En forskergruppe ved Meiji-universitetet i Japan har satt sammen en såkalt humanoid robot som ser bekymret ut når han hører ordet «bombe» og smiler når noen sier «sushi».

I alt kan Kansei lage 36 ansiktsuttrykk ut fra ord (på engelsk) som glede, tristhet, sinne, avsky, frykt og overraskelse, samt kombinasjoner av disse.

Se video ved å trykke på bildet over!

Assosierer
En programvare skaper assosiasjoner ved hjelp av en online database som automatisk oppdaterer seg selv. I databasen knyttes ordene til en rekke nøkkelord, melder Reuters.

Ansiktsuttrykkene skapes gjennom 19 bevegelige deler i robotens ansikt. Over disse delene ligger en ansiktsmaske i silikon.

Når Kansei hører ordet «president», assosierer han ordet med for eksempel «Bush», «krig» og «Iraq». Ansiktet viser en blanding av frykt og vemmelse.

Skal lære å snakke
- Det vi forsøker på, er å skape en «bevissthetsflyt» i roboter, slik at vi kan skape de relevante ansiktsuttrykket basert på denne flyten.

- Jeg tror dette kommer til å bli nøkkelen til å forbedre kommunikasjonen mellom mennesker og roboter, sier prosjektleder Junichi Takeno, professor ved Meiji-universitetets avdeling for naturvitenskap og teknologi.

Ifølge Takeno vil Kansei i løpet av noen år også kunne snakke og være i stand til å lese menneskers følelser. Da kan roboten bli brukt for eksempel på pleiehjem for eldre.

Hva mener du - kan en robot som Kansei gjøre en jobb på et pleiehjem? Si din mening under!

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene