RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se sola forsvinne

Sist oppdatert:
200 nordmenn har reist til Tyrkia for å få med seg dagens totale solformørkelse. Her kan du se solformørkelsen selv.

De ihuga himmelkikkerne er for lengst på plass i Tyrkia for å få med seg solformørkelsen. Som reiseleder og ekspert har de med seg den entusiastiske astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard.

- Jeg er her med en gruppe på 200 nordmenn som skal oppleve dette, og det begynner å vekke litt oppsikt her nede, sier Røed Ødegaard på telefon fra Tyrkia til TV 2 Nettavisen.

Tyrkiske medier har fattet interesse for nordmennene som har valfartet til landet deres. Mandag ble Røed Ødegaard intervjuet på tyrkisk tv om nettopp dette.

- Gruppa fra Norge består av både profesjonelle astronomer, amatørastronomer og ellers folk flest, forteller Røed Ødegaard.

- Ekstremt sjeldent
Med seg i bagasjen har nordmennene 1100 solformørkelsesbriller, en rekke kikkerter og noen tonn med fotoutstyr.

- En total solformørkelse er ekstremt spektakulært og veldig sjeldent. På bestemte steder på kloden må man vente flere hundre år på en total formørkelse, sier astronomen.

Solformørkelsen vil være total i Tyrkia klokken 13.57 lokal tid, altså klokken 12.57 norsk tid. Ikke siden 1905 har det vært en større total solformørkelse i Europa. Dagens totale formørkelse vil vare i 3 minutter og 45 sekunder.

På astronomi.no kan du se live bilder fra Tyrkia under formørkelsen. (Ekstern lenke)

- Jeg har opplevd en total solformørkelse en gang tidligere, og gleder meg veldig til dagens opplevelse, sier Røed Ødegaard.

Under solformørkelsen i Tyrkia vil det bli helt mørkt og stjerner og planeter kommer fram midt på dagen.

Sjekk når den starter
Den totale solformørkelsen vil bevege seg over et belte fra østlige Brasil, over Atlanterhavet, gjennom Afrika, Middelhavet, Tyrkia og videre nordøstover til Asia.

Her i landet vil formørkelsen bare bli delvis, men absolutt verdt å få med seg likevel. I Norge blir mellom 20 og 30 prosent av sola dekket av månen. I Oslo starter formørkelsen klokken 12.03, og den varer helt frem til klokken 13.40.

- For å kunne seg noe særlig i Norge må man helst ha solformørkelsesbriller, for det vil ikke bli noe merkbart mørkt. Men med briller vil det bli ganske imponerende å se på. Selv om det ikke kan sammenlignes med en total formørkelse, er dette den største himmelbegivenheten i Norge i år, sa Røed Ødegaard til TV 2 Nettavisen tirsdag.

Sjekk tips om alternative måter å se på formørkelsen her.

Sjekk når formørkelsen starter der du bor her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere