RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se Venus skygge for solen

8. juni får du oppleve «det største, sjeldneste og viktigste himmelfenomen i vår tid».

I løpet av seks timer denne dagen vil planeten Venus passere mellom jorden og solen. Med solformørkelsesbriller vil den kunne sees som en liten, sort flekk mot den intenst lysende solskiven.

Ingen nålevende mennesker har opplevd dette før. Den forrige venuspassasjen som var synlig fra jorden fant sted i 1882, og forrige gang det kunne sees en venuspassasje like godt i Norge var i 1283.

Det ventes at passasjen blir det mest sette himmelfenomen i historien. I Norge kan du se fenomenet fra klokken 07.19.17 tirsdag 8. juni. Klokken 10.21.32 vil Venus være så nærme sentrum av solen den kommer, og 13.22.26 er det hele over.

Fra historien finnes det beretninger om bare fem tidligere Venus-passasjer. Slike begivenheter stor hatt stor vitenskapelig betydning, og har blant annet gitt astronomer mulighet til å måle avstandene i verdensrommet.

Fenomenet kan nå hjelpe forskere med å finne liv på andre kloder, melder Astronomi.no, som kaller venuspassasjen «det største, sjeldneste og viktigste himmelfenomen i vår tid».

Selv om det er lenge siden forrige venuspassasje, er det ikke så lenge til neste gang. Slike passasjer opptrer nemlig i «par», og neste vil skje i 2012.

Du kan lese mer om venuspassasjen på astronomi.no, og allerede i kveld, kan du oppleve en historisk måneformørkelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere