*Nettavisen* Nyheter.

Se Wilmas ville herjinger

I Florida er seks millioner mennesker uten strøm etter orkanen Wilmas herjinger. Se bildene her.

25.10.05 10:32

HOUSTON/OSLO (TV 2 Nettavisen): Minst seks mennesker er bekreftet omkommet etter at Wilma feide over Sør-Florida fra vest til øst mandag. Orkanen rammet noen av de tettest befolkede områdene i Sør-Florida før den gikk ut over havet mandag kveld.

Wilma økte i styrke utover natten, og var onsdag en kategori 3-orkan, med vindstyrke på rundt 200 kilometer i timen, melder National Huricane Center. Østkysten av USA blir spart for den verste vinden, men det er ventet storflo og store bølger langs New England-kysten tirsdag.

Voldsomt
Seks millioner innbyggere var tirsdag fortsatt uten strøm etter orkanens herjinger, melder Reuters.

- Vi gjemte oss i stua, og forsøkte å holde oss vekk fra vinduene. Det ble temmelig voldsomt en stund, sier 25 år gamle Eddie Kenny, som var på besøk hos foreldrene sine i nærheten av Fort Lauderdale.

SE VIDEO:Enorme ødeleggelser

Klikk på bildet for å forstørre.

Orkanen har er nå oppgradert til kategori 3, etter å ha blitt bremset til kategori 2 over Florida. Opprinnelige var Wilma en kategori 5-orkan, som er det høyeste som finnes.

Det er meldt om betydelige materielle ødeleggelser. Natt til søndag meldte nyhetsbyrået AP om seks bekreftede dødsfall, blant annet en mann som som fikk et tre over seg.

Fra Cuba meldes det om store oversvømmelser i utkanten av Wilma. Bølger på opp mot 15 meter skal ha slått inn over Havana, og deler av byen er oversvømmet.

Ifølge nyhetsbyråer, beskriver innbyggere i Havana orkanens effekt som det verste de har sett siden det som ble kalt århundrets storm i 1993.

I Florida har de verste oversvømmelsene kommet i området som er tynt befolket, primært øyene Florida Keys i sør og sumpområdet Florida Everglades i sørvest.

Orkanen har nå også passert de tettest befolkede områdene på østkysten.

Rydder opp
Leif Griffin, som er norsk konsul i Miami, sier til TV 2 Nettavisen at folk i nabolaget hans i sørvest-Miami nå er ute for å rydde opp i trær og annet som ligger igjen etter orkanen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vinden er nå moderat, opplyser Griffin ved 20-tiden norsk tid.

Han opplyser at strømmen gikk da Wilma traff for alvor tidligere i dag, og myndighetene i Florida anslår at over 2 millioner innbyggere nå er uten elektrisitet.

Griffin tror ikke nordmenn som bor i området vil ha opplevd alvorlige problemer på grunn av Wilma, og viser til at man er forberedt på orkaner i området, ikke minst etter orkanen Andrew som i august 1992 traff sør-Florida med enorm styrke.

Griffin forteller at han selv opplevde at Andrew rev taket av huset han da bodde i.

Ingen meldinger
Generalkonsul Elisabeth Roderburg ved det norske konsulatet Houston, Texas, har det overordnede ansvaret for områdene som er rammet av Wilma. Hun sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er kommet inn meldinger om nordmenn som er kommet i alvorlige problemer på grunn av Wilma.

En del norske turister oppholder seg i Orlando-området, hvor Disneyworld ligger. Roderburg sier de har fått inn meldinger herfra om at vinden har vært moderat.

Verst i Mexico
De verste ødeleggelsene fra Wilma er etter alt å dømme kommet i Mexico, hvor Cancun, landets viktigste turiststed, ble rasert av orkanen.

Vindene som traff Mexico før helgen var vesentlig kraftigere enn dem som i dag feide inn over Florida.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag