RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helt og drittsekk

Seks grunner til at Trump vant valget


HELT OG DRITTSEKK: Når det er krig vil du ha den største bølla på ditt lag. Donald Trump er maktmannen som har dratt sverdet for fattige, forsmådde, hvite amerikanere.
HELT OG DRITTSEKK: Når det er krig vil du ha den største bølla på ditt lag. Donald Trump er maktmannen som har dratt sverdet for fattige, forsmådde, hvite amerikanere. Foto: Evan Vucci (AP)
Sist oppdatert:
Donald Trump er den ubehøvla bølla de vil ha til å banke dritten ut av den liberale eliten.

Helt objektivt er han en drittsekk. Han fornærmer folk, objektifiserer kvinner og er utro så ofte han kan. Og han er ikke en hvermansen. Han er en slibrig, arrogant milliardær.

Kjenner du ham igjen? Er det Donald Trump? Eller er det Tony Stark, alias helten Iron Man? Og ta for eksempel filmene Hunger Games og Star Wars, der de onde bor i rene, polerte, moderne romskip eller byer, mens de ærlige forsmådde bor kummerlig på landsbygda.

Sammenligningen er gjort av Jason Pargin alias David Wong i et innlegg som forklarer hvordan Donald Trump vant presidentvalget.

Les også Erik Stephansens blogg: Det er demokratene som har sviktet

HUNGER GAMES: I filmen Hunger Games blir den urbane eliten fremstilt som onde, mens de undertrykte på landsbygda er de gode.

Pargin er ansvarlig redaktør for nettstedet Cracked. Han vokste opp i den lille byen Lawrenceville i Illinois med rundt 5000 innbyggere. Det er slike småbyer, og bygdene rundt, som er Trump-land.

I sin artikkel beskriver Pargin hvordan hatet mot byfolk har bygget seg opp, og hvorfor de nå vil ha en bølle som Donald Trump til å «tømme sumpen», som de kaller det, i Washington DC. Nettavisen har i denne artikkelen, etter beste evne, videreformidlet fakta, hat og indignasjon.

1. Skillet

Det er by og land som er den virkelige skillelinjen mellom republikanerne og demokratene. I USA dekker byene 4 prosent av landmassen, huser 62 prosent av befolkningen og produserer 99 prosent av den rådende populærkulturen.

2016 VALGET: Kartet viser hvilke countys (fylker) som Donald Trump og Hillary Clinton vant. Det illustrerer hvordan demokratenes støttespillere er samlet ved de store byene, mens republikanerne lever på landsbygda.

Hvert TV-show er fra LA eller New York. Ingenting som skjer utenfor byene betyr noe. Du kan føle arrogansen hundrevis av mil unna.

Hva er vel nyhetsverdig i noen tannløse hillbillies som klager over at campingvogna deres er ødelagt

Da orkanen Katrina herjet i 2005 var alt fokuset på ødeleggelsene i New Orleans. At Katrina fortsatte som en dampveivals gjennom landlige Mississippi, drepte 238 mennesker og ødela for 125 milliarder dollar, var det ingen som brydde seg om. Hva er vel nyhetsverdig i noen tannløse hillbillies som klager over at campingvogna deres er ødelagt. New Orleans er derimot kulturelt viktig. For de ignorerte er Donald Trump den mursteinen som er kastet inn på soverommet til eliten som ignorerer dem. Hører dere drittsekker på oss nå! skriver Pargin.

2. Byfolk er fra en annen jævla planet

... skriver Pargin. Avstanden mellom verdiene og verdenssynet til by og land er stor som verdensrommet.

– Du kan plassere halvparten av Trumps tilhengere i det jeg kaller en elendighetens bås. De er rasistiske, sexistiske, homofober, fremmedfiendtlige, islamofobiske, sa Hillary Clinton under valget. På den måten uttrykte hun det synet som svært mange urbane demokrater har på folk fra landet.

Jason Pargin forklarer at han ikke var rasist da han vokste opp. Han likte de svarte i landsbyen. De var omtrent som han selv. De svarte han ikke likte, var dem man hørte om i gjenger i storbyen. De som dro deg ut av bilen og banket deg helseløs hvis du kjørte inn i feil gate. Generelt sett var byfolk annerledes, og Pargin påpeker at det også fremkommer i statistikk.

Byfolk eier trolig ikke et våpen, de gifter seg senere, snakker fortere og går fortere. De er mer tilbøyelige til å bli narkomane, men mindre tilbøyelige til å bli alkoholikere. Det er mindre sjanse for at de kommer til å eie eget land, og ikke minst: Det er mindre sannsynlig at de er evangelikalsk kristne. I små landsbyer blir det gjerne uttrykt som at «de deler ikke våre verdier», og byfolk svarer gjerne på slike uttalelser med «hvilke verdier mener du? Analfabetisme og homofobi?»

3. Trender starter i byene - også de dårlige

På små steder i USA er kirka gjerne det største og vanligste forsamlingslokalet. Det var der man sosialiserer seg, der fattige får hjelp til mat og klær, og ektepar får parterapi.

Terrorofre skriker på gatene ved siden av sine egne avrevne lemmer, og byfolk klager over at bøndene holder hønene i bur

De små samfunnene rundt kirkene ser nå at de dekadente, umoralske snobbene i byområdene snur seg vekk fra Gud. Resultatet ser de på tv. Opptøyer i gatene, muslimer som plasserer bomber, homofile med aids, meksikanske karteller som kapper hoder av barna.

Likevel sitter de liberale hvite kvinnene i sine leiligheter og sier at «det er disse hvite kristne som er problemet». Terrorofre skriker på gatene ved siden av sine egne avrevne lemmer, og byfolk klager over at bøndene holder hønene i bur og ikke har felles toalett for menn og kvinner.

Vanlige sannheter, som har stått uimotsagte i alle år, blir nå ledd av. At barna har det best med mor og far, at en streng moralkode er bedre en hedonisme, at penger skapt er bedre enn penger fått. Fundamentet som USA ble bygget på - familie, tro og hardt arbeid - har blitt gammeldags og smålig.

Les også: Predikant Jan Hanvold: - Gud bruker en Trump

Den urbane eliten har kastet dette fundamentet ut vinduet, samtidig som de skriver lange blogger om hvordan de som bygde landet er ansvarlig for kollapsen.

DEN HVITE AMERIKANER: Ohio var en særdeles viktig stat i presidentvalget. Mange som bor her er hvite uten høyere utdanning. Rodney (bildet) er blant dem som har mistet jobben i den lille byen East Liverpool.

4. Landsbygda blir most

Forfatter og redaktør Jason Pargin bor i dag i Nashville, jobber i en svært «blå» sektor og vet at endringene i USA absolutt ikke bare har vært til det verre. Samfunnsutviklingen har gått fremover på mange måter.

Prøv å fortelle det til de på landsbygda. Resesjonen traff hele landet som en  slegge, men økonomisk støtte og nye jobber har stort sett kommet i de «blå» områdene (du kan sjekke recovery-map her). Selvmordsraten er dobbelt så høy på USA-bygda i forhold til i byene.

Hjørnesteinsbedriften som en gang holdt liv i småbyen er borte, og varehusgiganten Walmart har vært pestdøden for lokalbutikkene og handlegatene.

Skal du ha deg jobb må du nøye deg med minstelønn på en fastfood-restaurant eller på Walmart. Vil du ha deg bedre jobb, må du flytte fra det kjente og kjære, til en liten blokkleilighet i asfaltjungelen utenfor en av USAs storbyer der levekostnadene er mange ganger høyere.

Klager du, vil den liberale eliten blogge om den hvite, sure, homofobe rasisten som bare klager. «Prøv å leve i gettoen som minoritetene» spytter de. De fattige afroamerikanerne og latinamerikanerne blir brukt som våpen mot klagestormen fra den hvite underklassen. Og mens andre lever stadig lenger, går dødeligheten blant hvite middelaldrende menn opp.

5. Nød og ingen sympati

Fortvilelse og arbeidsløshet fører til narkotikabruk. Og når den hvite bondeungdommen blir tatt med metamfetamin, står den liberale eliten på sidelinjen og ler av at han mangler tenner (som følge av narkotikabruk).

ARBEIDSLØSHET: East Liverpool i Ohio. Byen med 11.000 innbyggere var en gang «Verdens kjeramikkhovestad» med sine mange kjeramiske fabrikker. Nå er nesten alle lagt ned. Arbeidsløsheten er stor og mange innbyggere sliter med heroinmisbruk. Ohio var en av vippestatene som Donald Trump vant.

Fortvilte afroamerikanere får forståelse for sine raseriutbrudd der de skyter politi. De fattige hvite får bare latter.

Dette folket så alltid ære i å ta vare på seg selv. I disse områdene er du ikke mann om du ikke kan reparere bilen, skifte taket på huset, skyte kjøttet selv og forsvare familien. Nå opplever de vanæren i å motta sosialhjelp mens den liberale eliten, som får vaktmesteren til å skifte lyspæra, ler av dem.

Derfor satte de opp plakater med Trump foran de nedslitte husene sine. Et stille skrik. Make America Great Again.

FORFALLER: Før  levde den nordlige delen av Pennsylvania godt på kullgruver. Nå er de fleste lagt ned, og mange er arbeidsløse. Fattigdommen er stor og folk her håper at Donald Trump kan gi dem jobb og verdighet tilbake. Pennsylvania var en av vippestatene som Donald Trump vant.

6. Helten er en drittsekk

Tilbake til Tony Stark alias Iron Man. Drittsekken, milliardærarvingen og helten. Det er forskjell på Marveluniverset og presidentvalget i USA, tenker du kanskje.

HELT OG DRITTSEKK: Tony Stark alias superhelten Iron Man.

Ja, men Donald Trump er den ubehøvla bølla de vil ha til å banke dritten ut av den liberale eliten på USAs øst- og vestkyst. En maktmann som kan gjøre og ikke bare prate. At han har feil og mangler, har gjort og sagt ting han ikke skulle, gjør bare milliardæren fra Manhattan mer lik dem.

Les: Donald Trumps ti verste fornærmelser mot kvinner
Les også: Donald Trump ville blitt kastet ut av Nettavisens kommentarfelt

Blant de liberale har Trumps kommentarer vakt avsky.

- De bringer med seg narkotika og kriminalitet. De er voldtektsforbrytere, har Trump sagt om latinamerikanske illegale innvandrere.

- Hvis jeg vinner, skal jeg få min justisminister til å utnevne en spesialetterforsker for å granske deg. Folket er rasende, sa han om Clintons håndtering av 33.000 e-poster.

Les også: Trump provoserer med ny tweet

- For tre uker siden trodde jeg at han antakelig var født i dette landet. Akkurat nå, så har jeg mine tvil, sa han om Barack Obama.

For de fattige og forsmådde hvite er hans æresskjelling fra talerstolen som bomber som hamrer fiendes linjer. «Drain the swamp».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere